Paul Simon – Graceland

Graceland je sedmi studijski solo album američkog kantautora Paula Simona. Producirao ga je Simon uz pomoć Roy Haleea a objavljen je 25. avgusta, 1986 za Warner Bros. Records.

Nakon uspješno obnovljene saradnje sa Art Garfunkelom, Simonov brak se raspao a njegov prethodni album, Hearts and Bones (1983) je loše prošao. 1984, nakon perioda depresije, Simon je postao fascinirana bootleg kasetom južnoafričke muzike. On i Halee su posjetili Johannesburg, gdje su proveli dvije nedjelje svirajući sa sa južnoafričkim muzičarima.

Sniman 1985-te i 1986-te, Graceland sadrži eklektični miks žanrova, uključujući  pop, rock, a cappella, zydeco, isicathamiya, i mbaqangu. Simon je komponovao nove pjesme (inspirisan sviranjem u Johannesburgu) uz pomoć afričkih i američkih muzičara. Bio je kritikovan zbog prekida kulturno/umjetničkog bojkota protiv Južne Afrike zbog njihove politike aparthejda. Nakon objavljivanja albuma Simon je otišao na turneju sa južnoafričkim muzičarima, kombinujući njihovu muziku i muziku sa Gracelanda.

Graceland je postao Simonov najuspješniji studijski album i najbolje plasirani album dekade: prodat je u preko 16 miliona kopija širom svijeta. Podržan od kritike, osvojio je 1987 nagradu Grammy za album godine, i smatra se za jedan od najboljih albuma svih vremena. 2007 je dodan u Nacionalni izvođački registar kao “kulturno, istorijski i estetski važan”.

Lista pjesama
Strana jedan
No. Naziv Tekstopisci Trajanje
1. The Boy in the Bubble Forere Motloheloa, Paul Simon 3:59
2. Graceland Simon 4:48
3. “I Know What I Know” General MD Shirinda, Simon 3:13
4. “Gumboots” Lulu Masilela, Jonhjon Mkhalali, Simon 2:44
5. Diamonds on the Soles of Her Shoes Joseph Shabalala, Simon 5:45
Strana dva
No. Naziv Tekstopisci Trajanje
6. You Can Call Me Al Simon 4:39
7. Under African Skies Simon 3:37
8. Homeless Shabalala, Simon 3:48
9. “Crazy Love, Vol. II” Simon 4:18
10. “That Was Your Mother” Simon 2:52
11. “All Around the World or the Myth of Fingerprints” Simon 3:15

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *