Do poslednjeg daha/À bout de souffle – Priča o filmu

Do poslednjeg daha (franc. À bout de souffle) je francuski igrani film iz 1960. godine u režiji Žan-Lika Godara. To je bio njegov prvi dugometražni rad i jedan od najranijih, najuticajnijh filmova Francuskog Novog talasa. U to vrijeme, film je privukao veliku pažnju zbog svog smjelog vizuelnog stila i inovativne upotrebe džamp-kat-a (jump-cut).
Film Do poslednjeg daha, zajedno sa Trifoovim 400 udaraca i Reneovim Hirošimo, ljubavi moja, proslavio je autore Francuskog novog talasa u međunarodnim okvirima. Potpuno obnovljena verzija filma je objavljena u SAD za 50-godišnjicu filma u maju 2010. Kada je prvobitno izašao u Francuskoj, film je imao 2,082,760 bioskopskih posjetilaca.

Radnja

Mišel je mladi sitni kriminalac koji sebe modelira kao filmsku ličnost Hemfrija Bogarta. Nakon krađe automobila u Marseju, Mišel upuca policajca koji ga je pratio na seoskom putu. Bez prebijene pare i u bjekstvu od policije, on se okreće svojoj američkoj djevojci Patrisiji, studentu i novinaru, koja prodaje Njujork Herald Tribjun na ulicama Pariza. Ne znajući da ga juri policija, Patrisija ga nesvesno krije u svom stanu, Mišel istovremeno pokušava da je zavede i ubijedi da pobjegne sa njim u Italiju sa njenim novcem. U jednom trenutku Patrisija kaže da je trudna sa njegovim djetetom, a ubrzo, tokom ispitivanja od strane policije, saznaje da je Mišel u bjekstvu. Na kraju, ona ga i izdaje, ali prije dolaska policije mu priznaje šta je uradila. On je donekle prihvatio da će otići u zatvor, i ne pokušava da pobjegne u prvi mah, međutim, u trenutku se predomisli i policija ga ustrijeli na ulici; uspijeva da otrči niz ulicu ali ubrzo pada i umire.

Završni dijalog

Mišelova scena smrti je jedna od najlegendarnijih scena na filmu, ali finalne rečenice dijaloga su izvor nekih zabuna za publiku sa engleskog govornog područja. U nekim prevodima, nejasno je da li Mišel osuđuje Patrisiju, ili alternativno osuđuje svijet u cjelini.

Uloge

Glavne uloge

Žan-Pol Belmondo kao Mišel Poikar
Džin Siberg kao Patrisija Fransini

Ostale uloge

Danijel Bulanžer kao Policijski inspektor Vital
Anri-Žak Hot kao Antonio Beruti
Rože Anen kao Karl Zumbak

Nagrade

Pri Žan Vigo 1960
Srebrni medvjed za najbolju režiju 1960.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *