Radiohead – Kid A

Kid A je četvrti studijski album engleskog rock benda Radiohead a objavljen je 2. oktobra 2000 za Parlophone. Nakon stresa izazvanog promocijom Radioheadovog proslavljenog albuma iz 1997 OK Computer, tekstopisac Thom Yorke je izveo radikalnu promjenu smjera u kome će ići Radiohead. Bend je zamijenio njihov gitarski zvuk sa sintisajzerima, bubnjevima, gudačkim i limenim instrumentima, vukući inspiraciju iz elektronske muzike, krautrocka, jazza, i klasične muzike XX vijeka. Kid A je sniman sa producentom OK Computer Nigel Godrichom u Parisu, Copenhagenu, Gloucestershire i njihovom rodnom Oxfordu, Engleska. Sessioni su sadržavali 20 pjesama koje su Radiohead podijelili na dva albuma: Kid A i Amnesiac, objavljenom sledeće godine.

Radiohead nijesu objavljivali singlove ili spotove kako bi promovisali Kid A i umjesto toga, bili su jedan od prvih bendova koji su koristili internet kao promotivno sredstvo; album je bio dostupan za strimovanje i promovisan je kratkim animiranim filmovima koji su predstavili muziku i djelo. Bootlegzi ranih nastupa su dijeljeni preko sharing servisa i album je ”procurio” prije zvaničnog objavljivanja.

Kid A je debitovao na prvom mjestu na britanskim listama, bio je platinast u prvoj nedjelji, postavši prvi Radiohead album na prvom mjestu albuma u Sjedinjenim Državama. Kao i OK Computer, osvojio je Grammy za Najbolji alternativni album a bio je nominovan i za Album godine. Distanciranje od Radioheadovog ranijeg zvuka je podijelilo fanove i kritičare i mnogi su album odbacili kao pretenciozno i namjerno nejasno djelo. Kako god, Kid A je kasnije dobio dobio nepodijeljenu podršku; krajem dekade, Rolling Stone, Pitchfork i the Times su Kid A rangirali kao najbolji album decenije. 2012, Rolling Stone ga je rangirao kao 67 na njegovoj listi 500 najboljih albuma svih vremena.

Lista pjesama

Sve pjesme su napisali Radiohead (Colin Greenwood, Jonny Greenwood, Ed O'Brien, Philip Selway, Thom Yorke).

Broj Naziv Trajanje
1. Everything in Its Right Place 4:11
2. “Kid A” 4:44
3. The National Anthem 5:51
4. “How to Disappear Completely” 5:56
5. “Treefingers” 3:42
6. “Optimistic” 5:15
7. “In Limbo” 3:31
8. Idioteque” (Radiohead, Paul Lansky, Arthur Kreiger) 5:09
9. “Morning Bell” 4:35
10. “Motion Picture Soundtrack” (pjesma završava na 3:17; a onda kreće nepotpisana pjesma od 4:17 do 5:12, sa još 1:44 tišine) 7:00
Totalno trajanje: 49:56

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *