Rane – Priča o filmu

Rane je srpski film snimljen 1998. godine u režiji Srđana Dragojevića. Glavne uloge tumače Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić, Miki Manojlović, Danilo Bata Stojković, Gorica Popović i Vesna Trivalić. Film „Rane“ je u Hrvatskoj ostao upamćen po tome što je 1999. u kinima titlovan i preveden kao „Ozljede“, što je postalo predmetom sprdnje.

Kratak sadržaj

Film je posvećen generacijama rođenim posle Tita. Baziran na istinitom događaju, film prati sudbinu dvojice dječaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u periodu 19911996. Djetinjstvo glavnih junaka determinisano je sankcijama, blizinom rata i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim nov sistem vrijednosti.

Kao i mnogi njihovi vršnjaci, Pinki i Švaba već sa četrnaest godina ulaze u svijet kriminala, prihvatajući vrijednosti Srbije iz tog perioda, eks-komunističke zajednice u hiper-tranziciji, koja, zbog rata i sankcija, podsjeća na teatar apsurda. Idoli glavnih junaka su poznati beogradski kriminalci i TV šou „Puls asfalta“ koji takvu felu ljudi dovodi u goste i stvara od njih medijske zvijezde. Pinki i Švaba maštaju da jednog dana gostuju u svojoj omiljenoj emisiji i trude se, zločinima, da to zasluže. Nakon što uspijevaju u tome, njihov uspon u svijetu kriminala se prekida međusobnim sukobom. Švaba ispaljuje pet metaka u Pinkija, nesvjestan toga da svog najboljeg prijatelja ranjava u ista ona mjesta u koja je Hrist ranjen dvije hiljade godina ranije. Pinki uspijeva da preživi i nakon izvjesnog vremena bježi iz bolnice, te poziva svog prijatelja na pomirenje. Pomirenje je više nego užasno – ranjeni dječak treba svom drugu, po nepisanom pravilu, da napravi pet potpuno istih rana kako bi se prijateljstvo obnovilo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *