Tatum O'Neal – Biografija

Tejtum O'Nil (engleski: Tatum O'Neal), američka glumica. Najmlađa je dobitnica Oskara. Nagradu je dobila za epizodnu ulogu u filmu „Mesec od hartije“ 1974. godine, kada je imala deset godina i 148 dana.

Porodica

O'Nilova je rođena u Los Anđelesu, kao kćerka Rajana O'Nila i Džoane Mur, koja se pojavila u raznim filmovima sa Rajanom O'Nilom. Njen brat Grifin rođen je 1963. Godine 1967. njeni roditelji se se razveli. Otac je oženio glumicu Li Tejlor-Jang, a iz tog braka je nastao njen polu-brat, Patrik. Tejtum ima još jednog polu-brata, Redmonda, iz veze Rajana O'Nila i glumice Fare Foset. Džoana Mur je umrla 1997. od raka pluća, kada je imala 63 godine.

Karijera
Rana karijera

Godine 1974. O'Nilova postaje najmlađa osoba koja je dobila Oskara, a taj rekord još stoji. Dobila je Oskar za najbolju sporednu glumicu i Zlatni globus za najbolju novu žensku zvijezdu godine za ulogu u filmu „Mjesec od hartije“. Imala je deset godina kad je dobila Oskara.

Tokom njenog djetinjstva i tinejdžerskih godina glumila je u dosta poznatih filmova poput The Bad News Bears (1976) zajedno sa Volterom Matauom, International Velvet (1978) sa Kristoferom Plamerom i Entonijem Hopkinsom, i Little Darlings (1980) sa Kristy McNichol. Takođe se pojavila u manje uspešnom filmu Nickelodeon (1976) sa njenim ocem Rajanom, a u filmu Circle of Two (1980) u kojem je glumila sa Ričardom Bartonom imala je scenu u kojoj se pojavljuje gola.

Kasnija karijera

Tokom braka sa Mekinroom zapostavila je glumačku karijeru. Za 15 godina pojavila se u samo 5 filmova.

Početkom 2000ih O'Nilova glumi sve češće i ima gostujuće uloge u Seks i grad, Red i zakon… Godine 2005. ima sporednu ulogu u seriji Rescue Me u kojoj glumi Megi Gejvin. Januara 2006. učestvovala je u drugoj sezoni emijije Ples sa zvezdama američke televizije ABC, ali je eliminisana u drugom krugu.

Privatni život

Jedan od njenih prvih momaka u javnosti je bio Majkl Džekson, s kojim je bila u vezi od kasnih sedamdesetih do ranih osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Tejtum se udala za tenisera Džona Mekinroa. Niko od njene porodice nije prisustvovao ceremoniji venčanja. Zajedno imaju troje djece: Kevina (rođenog 1986), Šona (rođenog 1987) i Emili (rođene 1991). Odvojeno žive od decembra 1992, a razvedeni su 1994. Nakon razvoda su se ponovo pojavili problemi s drogom i ona postaje zavisna od heroina. Kao rezultat tih problema, Mekinro dobija starateljstvo nad djecom 1998. godine.

1. juna 2008 je navodno uhapšena zbog kupovine kokaina u blizini svoje stambene zgrade na Menhetnu. Kod nje su nađene dvije torbe sa drogom — jedna sa krekom, jedna sa običnim kokainom i jedna neiskorištena krek cijev. Drugog jula 2008, O'Nilova se izjanila krivom za nedolično ponašanje u vezi sa hapšenjem i složila se da provede dva poludnevna tretmana na klinici za odvikavanje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *