Vincenzo Bellini – Biografija

Vinčenco Belini (italijanski: Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini; Katanija, 3. novembar 1801Pariz, 23. septembar 1835), pored velikana ranog XIX veka Đoakina Rosinija i Gaetana Donicetija jedan od najpoznatijih i najboljih kompozitora klasičnog bel kanta u operskoj muzici.

Biografija

Rođen je 3. novembra 1801. godine u Kataniji na Siciliji u Italiji. U junu 1819. godine odlazi u Napulj da uči muziku kao stipendista lokalne vlasti u Kataniji. Do 1822. godine je bio u klasi direktora Nikola Cingarelija, kod koga je proučavao majstore napolitanske škole i orkestarska djela Hajdna i Mocarta. Običaj je bio da se talentovani učenici predstave javnosti nekim dramski djelom: tako je nastala Belinijeva prva opera „Adelson i Salvini“.

Belini je godine između 1827 i 1833 proveo u Milanu gdje su mu sva vrata bila otvorena. Od pisanja opera je mogao da živi u luksuzu, postajao je sve popularniji i njegove opere sve kvalitetnije, ali se taj uzlazni put prekida njegovom preranom smrću 23. septembra 1835. godine. Umro je u Pitou kraj Pariza od akutne upale crijeva i sahranjen je na poznatom pariskom groblju. Njegovi zemni ostaci su 1876. prenijeti i sahranjeni u katedrali u Kataniji. U tom gradu se čuvaju sve njegove stvari i notni materijali.

Stvaralaštvo

Belini je i pored vrlo kratkog života uspio da napiše čak deset opera, od kojih je veliki broj i dalje na repertoaru operskih kuća širom svijeta. Unijevši mnogo novina u opersku kompoziciju otpočeo je novu eru u kojoj su neprevaziđeni vrhunci Đuzepe Verdi i Đakomo Pučini.

Belinijeve opere su:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *