Virna Lisi – Biografija

Virna Lisi (Jesi, Marche, Italija, 08.11.1936. – Rim, Italija, 18.12.2014.)

Talijanska filmska i kazališna glumica, rođena kao Virna Lisa Pieralisi, jedna je od najpoznatijih talijanskih filmskih zvijezda iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Kada je ranih pedesetih s obitelji preselila u Rim, planove za daljnje fakultetsko školovanje omeo joj je svijet filma. Obiteljski prijatelj, pjevač Giacomo Rondinella nagovorio je producenta filma koji je trenutno snimao da je primi na audiciju. Virna je prošla i već sa sedamnaest godina debitira u filmu …e Napoli canta! (1953.). Slijede manje uloge i u nekoliko filmova godišnje, isprva zahvaljujući njenoj ljepoti. Ali s vremenom dobiva i konkretnije uloge.

Prva glavna uloga bila je u drami La donna del giorno (1957.) Francesca Masellija. U to je vrijeme glumila i u kazališnim predstavama. Na filmu slijedi uloga u povijesnoj drami Romolo e Remo (1961.) Sergija Corbuccija, te, uz Jeanne Moreau, uloga u drami Eva (1962.) Josepha Loseya. U idućoj francusko-talijanskoj produkciji nastupa u kriminalističkoj drami Les bonnes causes (1963.) Christian-Jaquea, a potom s Alainom Delonom glumi u Crnom tulipanu (La tulipe noire, 1964.) istog redatelja. Tim filmom privukla je pozornost i međunarodne javnosti.

Okušala je sreću u Hollywoodu gdje je 1965. godine potpisala ugovor s filmskim studijem Paramount. Prvi američki film snimila je kao svojevrsna zamjena za Marilyn Monroe uz Jacka Lemmona u filmu Kako ubiti suprugu (How to Murder Your Wife, 1965.) redatelja Richarda Quinea. Potom je s Tonyjem Curtisom nastupila u filmu Not with My Wife, You Don't! (1966.) Normana Paname i Frankom Sinatrom u Assault on a Queen (1966.) Jacka Donohuea. No, zasićena američkim ulogama praznoglavih plavuša, raskinula je sedmogodišnji ugovor sa studijem Paramount plativši zbog toga poveću novčanu kaznu. Odbila je ponudu i naslovne uloge u Barbarelli Vadima (ostvarila ju je Jane Fonda).

Vratila se zauvijek u Europu i tražila je složenije, zahtjevnije uloge. U drugoj polovici šezdesetih ističu se takve njezine uloge u filmovima Casanova ‘70 (1965.) Maria Monicellija u kojem je nastupila s Marcellom Mastroiannijem, te u komedijama Signore & signori (1966.) redatelja Pietra Germija i Arabella (1967.) Maura Bologninija. Ostvarila je zapaženu ulogu uz Anthonyja Quinna i Annu Magnani u povijesnoj drami The Secret of Santa Vittoria (1969.) Stanleya Kramera snimljenoj u Italiji.

Tijekom sedamdesetih prošloga stoljeća smanjila je intenzitet rada na filmu. Iz tog perioda izdvaja se njezina uloga u trileru Bluebeard (1972.) Edwarda Dmytryka i Luciana Sacripantija i uloga sestre Friedricha Nietzschea u biografskoj drami Al di là del bene e del male (1977.) Liliane Cavani za koju je osvojila Zlatni pehar i nagradu Srebrna vrpca za najbolju sporednu glumicu od talijanskog nacionalnog udruženja filmskih novinara 1978. godine.

Tijekom osamdesetih glumi u dramama Cicala (La Cicala, 1979.) Alberta Lattuade (primivši talijanske nagrade David i Zlatni pehar za najbolju glumicu 1980. godine) i Buon Natale… Buon anno (1989.) Luigija Comencinija. U isto vrijeme počinje glumiti i u televizijskim filmovima i serijama. Veliki povratak na kino film ostvaruje ulogom Katarine de Medici u povijesnoj drami Kraljica Margot (La reine Margot, 1994.) Patricea Chéreaua za koju je primila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu i nagradu César za najbolju sporednu ulogu.

Nakon toga glumi gotovo isključivo u televizijskim filmovima i serijama, a jedine iznimke su suradnje s redateljicom Cristinom Comencini u romantičnoj drami Va’ dove ti porta il cuore (1996.) koja joj je donijela talijanski Zlatni globus za najbolji glumicu, drami Il più bel giorno della mia vita (2002.) i njezinom zadnjem filmu Latin Lover (2015.) koji se trenutno nalazi u postprodukciji. Za cijelu filmsku karijeru primila je talijannagrade Zlatni pehar 2000. godine, Zlatni glo2004. i nagradu David 2009. godine. Preminula je u sedamdeset i osmoj godini od raka.

kinotuskanac.hr/cycle/in-memoriamvirna-lisi

Filmografija:

Latin Lover (2015) (u postprodukciji)

Madre, aiutami. (2014) (mini TV serija, 4 nastavka)

Baciamo le mani: Palermo-New York 1958 (2013) (TV serija, 4 nastavka)

La donna che ritorna (2011) (mini TV serija, 4 nastavka)

Moje kćeri (Caterina e le sue figlie, 2005-2010) (TV serija, 18 nastavaka)

Il sangue e la rosa (2008) (TV serija, 4 nastavka)

Fidati di me (2008) (mini TV serija)

Žrtve (Donne sbagliate, 2007) (TV)

L'onore e il rispetto (2006) (TV serija, 1 nastavak)

A casa di Anna (2004) (TV)

Dječaci Pavlove ulice (I ragazzi della via Pál, 2003) (TV)

Il bello delle donne (2001-2003) (TV serija, 15 nastavaka)

Il più bel giorno della mia vita (2002)

La memoria e il perdono (2001) (TV)

Occhi verde veleno (2001) (TV)

Piccolo mondo antico (2001) (TV)

Le ali della vita 2 (2001) (TV)

Un dono semplice (2000) (TV)

Le ali della vita (2000) (TV)

Cristallo di rocca – Una storia di Natale (1999) (TV)

Balzac (1999) (TV)

Il deserto di fuoco (1997) (mini TV serija, 3 nastavka)

Uno di noi (1996) (mini TV serija)

Va’ dove ti porta il cuore (1996)

Kraljica Margot (La reine Margot, 1994)

Passioni (1993) (TV serija)

I misteri della giungla nera (1991) (mini TV serija, 3 nastavka)

Buon Natale… Buon anno (1989)

E se poi se ne vanno? (1989) (TV)

Cinema (1989) (TV)

I ragazzi di via Panisperna (1988)

E non se ne vogliono andare! (1988) (TV)

I Love N.Y. (1987)

Se un giorno busserai alla mia porta (1986) (mini TV serija)

Affari di famiglia (1986) (TV)

Christopher Columbus (1985) (mini TV serija, 1 nastavak)

Amarsi un po'… (1984)

…e la vita continua (1984) (mini TV serija)

Sapore di mare (1983)

Miss Right (1982)

La cicala (1980)

Bugie bianche (1979)

Ernesto (1979)

Al di là del bene e del male (1977)

Il ritorno di Zanna Bianca (1974)

Philo Vance (1974) (TV serija, 2 nastavka)

Zanna Bianca (1973)

Le serpent (1973)

Bluebeard (1972)

Les galets d'Étretat (1972)

Roma bene (1971)

Un beau monstre (1971)

The Statue (1971)

Giochi particolari (1970)

Le temps des loups (1970)

The Secret of Santa Vittoria (1969)

L'arbre de Noël (1969)

If It's Tuesday, This Must Be Belgium (1969)

Meglio vedova (1968)

Tenderly (1968)

Le dolci signore (1968)

Arabella (1967)

La ragazza e il generale (1967)

La vingt-cinquième heure (1967)

Not with My Wife, You Don't! (1966)

Assault on a Queen (1966)

Una vergine per il principe (1966)

Signore & signori (1966)

Oggi, domani, dopodomani (1965)

Made in Italy (1965) (3. dio – La Donna, 1. nastavak)

La donna del lago (1965)

Casanova ‘70 (1965)

Le bambole (1965)

Kako ubiti suprugu (How to Murder Your Wife, 1965)

Coplan prend des risques (1964)

Crni tulipan (La tulipe noire, 1964)

Les bonnes causes (1963)

Il giorno più corto (1963)

Una tragedia americana (1962) (TV serija, 5 nastavaka)

Eva (1962)

Romolo e Remo (1961)

5 marines per 100 ragazze (1961)

Il caso Maurizius (1961) (mini TV serija)

Sua Eccellenza si fermò a mangiare (1961)

Cenerentola (1960) (TV)

Cieli alti (1960) (TV)

Un militare e mezzo (1960)

Ottocento (1959-1960) (TV serija, 4 nastavka)

I masnadieri (1959) (TV)

Caterina Sforza, la leonessa di Romagna (1959)

Il mondo dei miracoli (1959)

Il padrone delle ferriere (1959)

Vite perdute (1959)

Leocadia (1958) (TV)

Il conte di Matera (Il tiranno) (1958)

La cara ombra (1958) (TV)

Orgoglio e pregiudizio (1957) (TV serija, 5 nastavaka)

La donna del giorno (1957)

Le diciottenni (1956)

Vendicata! (1956)

Lo scapolo (1955) (nepotpisana)

Les hussards (1955)

La rossa (1955)

Ripudiata (1955)

Luna nova (1955)

Addio Napoli! (1955)

Il vetturale del Moncenisio (1954)

Il cardinale Lambertini (1954)

Piccola santa (1954)

La corda d'acciaio (1954)

Lettera napoletana (1954)

Violenza sul lago (1954)

Desiderio ‘e sole (1954)

…e Napoli canta! (1953)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *