Vlak u snijegu – Priča o filmu

Vlak u snijegu, hrvatski  i jugoslovenski dugometražni film iz 1976. godine snimljen prema istoimenom romanu Mate Lovraka. Film se snimao od 1973. do 1976. godine. Većina glumaca u filmu bila su djeca iz područne škole u Cigleni, koja je tada bila dio Osnovne škole “Dr. Franko Vinter” u Bjelovaru (danas I. osnovna škola Bjelovar). Premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike “Jelen” kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazan je i u inostranstvu u 30-ak država.

Mjesta snimanja

Glavne scene filma snimane su na željezničkoj pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski u selu Grginac, te u selu Tomaš kod Bjelovara (scene u školi i selu). Na pruzi u Grgincu snimljene su scene kada je voz zapeo u snijegu. Te godine nije bilo snijega pa su upotrebljeni topovi za snijeg s Planice u Sloveniji. Pri kraju snimanja snijeg je ipak počeo padati pa su neke scene snimljene i na pravom snijegu. Dio filma snimljen je u Zagrebu: u Zoološkom vrtu, na željezničkom Glavnom kolodvoru, na tržnici Dolac, uspinjači, HNK-u i štampariji. Dio filma snimljen je i na željezničkoj stanici Rovišće kod Bjelovara.

Replika voza iz filma, postavljena je u Lovrakom centru u Velikom Grđevcu. Voz koji danas saobraća na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se “Mato Lovrak” po autoru ekranizovanog romana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *