О покојнику све најлепше – Прича о филму

О покојнику све најлепше“ је српски филм снимљен 1984. године у режији Предрага Антонијевића. Главне улоге тумаче Звонко Лепетић, Радмила Живковић, Бора Тодоровић, Богдан Диклић, Петар Краљ, Павле Вуисић, Драгољуб Милосављевић, Сања Веjновић, Тихомир Арсић и Боро Стјепановић.

Радња

Горњи Јауковац, мало типично село негде у Србији, после рата. Председник Народног одбора шурује са сељацима који се на разне начине довијају да избегну обавезни откуп жита и друге државне дажбине. У срезу одлуче да га као „мењшевика“ смене, али се он срећно извуче.

Ловећи рибу ручним гранатама натрапа на авионску бомбу заосталу из рата. У покушају да ишчачка експлозив, одлети заједно са њом у ваздух.

Држећи се неписаног правила, о покојнику све најлепше, школа у Јауковцу добија његово име. За разлику од покојника, нови председник Радиша Брзак, улаже све напоре да село из учмалости и сиромаштва укључи у процес индустријализације земље. Наилази на жесток отпор, али примењујући стриктно Стаљинове „суптилне“ методе и уз подршку више власти, успе да од сељака створи радничку класу и у селу успостави диктатуру пролетаријата.

Дијалози

“Ако ово потраје мораћемо опет у шуму у партизане.”

“Мислиш, ваљда, у четнике…”

Улоге
Глумац Улога
Звонко Лепетић Радиша
Радмила Живковић Танкосава
Бора Тодоровић Поп Јордан
Богдан Диклић Буђони
Петар Краљ Средоје
Павле Вуисић Вук Лукић
Драгољуб Милосављевић Цане
Сања Вејновић Ружица
Тихомир Арсић Тића
Боро Стјепановић Илија
Владан Живковић Јован
Драгомир Фелба Ратимир Спасић
Ерол Кадић Југослав
Предраг Милинковић Богосав
Награде

Међународни фестивали: Венеција, Њу Делхи.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *