Sjever-Sjeverozapad/North by Northwest – Priča o filmu

Sjever-sjeverozapad (eng. North by Northwest) je slavni američki humorni triler iz 1959. kojeg je režirao Alfred Hitchcock. Nakon što je snimio “Vrtoglavicu”, Hitchcock se odlučio za nesimboličnu i zabavnu priču. Komplikovana radnja se vrti oko nevinog čovjeka kojeg su agenti tajne organizacije zamijenili za špijuna koji im želi pomutiti planove za krijumčarenje mikrofilma. Film se smatra jednim od najboljih Hitchcockovih ostvarenja.

Filmska ekipa

Režija: Alfred Hitchcock

Glume: Cary Grant (Roger O. Thornhill), Eva Marie Saint (Eve Kendall), James Mason (Phillip Vandamm), Jessie Royce Landis (Clara Thornhill), Martin Landau (Leonard) i dr.

Radnja

New York. Roger Thornhill, uspješni stručnjak za reklame, je slučajno dignuo ruku u jednom hotelu kada je concierge zvao nekog gospodina Georgea Kaplana da se javi na telefon. Od tog trenutka biva zamijenjen za Kaplana te otet od nekih kriminalaca. Oni ga odvedu u vilu Phillipa Vandamma koji ga počne ispitivati. Kada mu Roger uporno počne odgovarati da on nije Kaplan, ovi ga se odluče riješiti; prisilno ga napiju i puste u automobilu prema provaliji, kako bi izgledalo kao smrtni slučaj. No Roger se trgne i uspije preusmjeriti auto. Tada ga uhapsi policajac i optuži da je vozio pijan. Kada se vrati kući, čak mu ni majka neće vjerovati da je bio otet i prisiljen da vozi.

Cary Grant u filmu kao Roger O. Thornhill.

Kako bi otkrio pravog Kaplana, odlazi u njegovu hotelsku sobu gdje nalazi fotografiju nekog g. Townsenda koji bi trebao održati govor u zgradi skupštine UN-a. Upravo kada ga sretne, neko baci nož na Townsenda. Njegov leš padne na Rogera koji mu brzo ukloni nož, no zbog toga ga svi u zgradi optuže za ubistvo. Ni kriv ni dužan, Roger se da u bijeg širom zemlje kako bi našao prave ubice. U vozu sretne plavušu Eve koja mu pomogne da se sakrije. Nakon raznih peripetija, on konačno otkriva da je neki profesor izmislio Kaplana kako bi uhvatio Phillipa koji želi prokrijumčariti tajni mikrofilm, a da je Eve tajna agentica koja glumi njegovu ljubavnicu, te da je sada zbog njegovog uplitanja u opasnosti. Na planini Rushmore nalazi Phillipovo tajno skrovište te uspijeva upozoriti Eve. Na kraju ona ostane visiti na litici Rushmorea, ali je on spasi te se tada pojavi policija. Njih dvoje se na kraju vjenčaju.

Nagrade
  • 3 nominacije za Oscara (najbolji scenario, montaža, scenografija).
  • Nominacija za Directors Guild of America (najbolja režija).
Zanimljivosti

Trailer

Roger i Eve

  • Cary Grant nije znao o čemu se radi u priči ni nakon što je snimio trećinu filma.
  • James Stewart se jako zanimao za ovaj film te je molio Alfreda Hitchcocka da glumi u njemu. No Hitchcock ga je odbio dijelom jer ga je smatrao prestarim, dijelom jer je njihov posljednji zajednički film „Vrtoglavica“ postigao jako slab komercijalni uspjeh. MGM je predložio da u filmu glumi Gregory Peck, no Hitchcock se odlučio za Carya Granta.
  • Producenti nisu dobili dozvolu snimati film u zgradi UN-a, pa su zabilježili enterijere prostorija skrivenom kamerom da bi ih kasnije kopirali u studiju.
  • Rečenica Eve Marie Saint u filmu “Nikada ne vodim ljubav sa praznim želucem” je kasnije presinhronizovana u “Nikada ne razgovaram o ljubavi sa praznim želucem” jer su se producenti bojali cenzora.
  • Hitchcock se pojavljuje na početku filma nakon uvodne špice; glumi čovjeka koji zakasni par sekundi na autobus.
  • Hitchcock je sreo scenaristu Ernesta Lehmana za vrijeme ručka te je žarko želio raditi s njim. Na kraju ga je poslao da napiše scenario dajući mu samo tri ideje; zamjena identiteta, zgrada UN-a i potjera preko spomenika lica predsjednika na planini Rushmore (zbog čega se Hitchcock šalio da bi naslov trebao biti “Čovjek u Lincolnovom nosu”).
  • Glavni lik Thornhill se gotovo tokom cijelog filma stalno nalazi na lijevoj strani ekrana.
Kritike

Kritičari su većinom hvalili film. Tako je Brian Webster napisao: “Ako vas neko ikada pokuša uvjeriti da nisu pravili uzbudljive i zabavne filmove u 1950-ima, “Sjever-sjeverozapad” bi trebao biti prvi dokaz koji bi trebao razbiti tu tvrdnju. Ovaj film iz 1950-ih je uzbudljiv. Zabavan. Pametan. Čak je i seksi. Kada sve to dodate imate uistinu krasan film – jedan od najboljih svih vremena kojeg možete gledati opet i opet a da vam ne bude dosadno… Ovo nije jedan od dubljih Hitchcockovih filmova, ali je sigurno jedan od njegovih najzabavnijih”, kao i Jeffrey M. Anderson: “Hitchcockov “Sjever-sjeverozapad” je stekao reputaciju jednog od njegovih najboljih ostvarenja. To je sigurno jako zabavan film, ali nakon njegovog najmračnijeg i najboljeg filma “Vrtoglavica” i prije njegovog revolucionarnog “Psiha”, u poređenju se čini da je nešto manje vrijedan…”Sjever-sjeverozapad” je još uvijek klasik, pošto je došao iz Hitchcockove najkreativnije faze, ali mu ipak nedostaje neka sitnica da bi postao uistinu velik”. Fred Topel je takođe pisao pohvale: “Klasik za sva vremena. Briljantan film potjere, briljantna scenografija, a samo efekti pokazuju starost filma”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *