AC/DC – Back in Black

Back in Black je sedmi studijski album australijskog rok benda AC/DC. Produkciju je radio Robert Džon “Mat” Landž, album je objavljen 25. jula 1980. za Albert Productions i Atlantic Records. Do kasnih 1970-ih, AC/DC su počeli da ostvaruju značajnu popularnost izvan njihove rodne Australije, sa energičnim živim nastupima i niz uspješnih albuma. U paru sa producentom Landžom su 1979. snimili svoj međunarodni proboj, Highway to Hell. Neposredno prije snimanja njegovog nasljednika, glavni pjevač Bon Skot je umro posle noći u kojoj je pretjerano konzumirao alkohol. Grupa je nastavila sa bivšim pjevačem benda Džordi Brajan Džonsonom.

Back in Black je sniman tokom sedam nedjelja na Bahamima u proljeće 1980. Područje je pogodila tropska oluja u to vrijeme, čineći snimanje teškim s vremena na vrijeme. Džonson je napisao tekstove i melodije za album, dok su gitaristi Angus i Malkolm Jang komponovali muziku. Njegov muzički sadržaj čine hard rok pjesme sa stihovima koji se odnose na seks, alkohol, žurke i rokenrol. Landž je zahtijevao savršenstvo u snimcima benda, posebno Džonsonovog vokala. Nakon završetka snimanja, grupa je miksovala Back in Black u Electric Lady studiju u Njujorku. Kompletno crne korice albuma su dizajnirane kao “znak žalosti” za Skotom.

Njihovo šesto internacionalno izdanje, Back in Black je imao nezapamćen uspjeh: prodat je u oko 50 miliona primjeraka širom svijeta. Njegove ogromne prodajne brojke su ga učinile drugim najprodavanijim albumom u istoriji. Jedini prodavaniji od njega je Majkl Džeksonov Thriller. Bend je promovisao album sa dugovremenom svjetskom turnejom, cementirajući ga među najpopularnija muzička djela ranih 1980-ih. Back in Black je dobio pozitivne kritike u vrijeme njegovog izlaska, i od tada je bio uključen u brojne liste “najboljih” albuma svih vremena.

Lista pjesama

Sve pjesme su napisali i komponovali Angus Jang, Malkolm Jang i Brajan Džonson.

Strana jedan

Hells Bells 5:10
Shoot to Thrill 5:17
What Do You Do for Money Honey 3:33
Given the Dog a Bone 3:30
Let Me Put My Love into You 4:16

Strana dva

Back in Black 4:14
You Shook Me All Night Long 3:30
Have a Drink on Me 3:57
Shake a Leg 4:06
Rock and Roll Ain't Noise Pollution 4:15

Učesnici

Brajan Džonson – vokal
Angus Jang – solo gitara
Malkolm Jang – ritam gitara, pozadinski vokali
Klif Vilijams – bas-gitara, pozadinski vokali
Fil Rad – bubnjevi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *