Marija Ivanović – Madam Bovari u Malom Sibiru

FOTO: vox.com / tvtime.com

Escape at Dannemora, S01

Nećete moći da povjerujete da je režiser ovako turobne, betonski teške atmosfere Ben Stiler. To što je pokazao, makar na početku, vrijedno je „robijanja“ sedam sati uz male ekrane.

Dvadeset milja od kanadske granice, u malom mjestu Danemora, nalazi se popravna ustanova „Klinton“. Zbog rasizma, korupcije, visoke stope samoubistava i eskalacija nasilja, ali i oštre, turobne zime što se svija oko njenih zidova, dobila je nadimak „Mali Sibir“. Godine 2015. „proslavila“ su je dva zatvorenika i njihova supervizorka. Nakon što su Ričard Met i Dejvid Svet pobjegli iz „Klintona“, žuta štampa mjesecima se hranila pričama o njihovoj aferi sa Džojs Mičel koja im je pomogla da se domognu slobode.

No, senzacionalistički detalji o njihovom seksu apsolutno ne zanimaju režisera Bena Stilera (!) i kreatore Šoutajmove mini-serije „Escape at Dannemora“.

Slatka robija

Zatvorska priča iz žute štampe samo je povod da se Stiler, Bret Džonson i Majkl Tolkin pozabave psihologijom malog mjesta i pokažu nam da se granice popravne ustanove protežu mnogo dalje od „Klintona“. Da je zatvor – cijela Danemora.

Šoutajm je do sada emitovao samo dvije od sedam jednočasovnih epizoda, ali i to je sasvim dovoljno da se osjetite kao jedan od robijaša u društvu Ričarda (Benisio del Toro), Sveta (Pol Dano) i Džojs (sjajna, fizički neprepoznatljiva Patriša Arket). Nećete moći da povjerujete da je režiser ovako turobne, betonski teške atmosfere Ben Stiler, glumac i producent kog godinama strpavaju u koš sa „lakim“ filmskim zakuskama. Vjerujte, to što je pokazao, makar dosad, vrijedno je „robijanja“ sedam sati uz male ekrane.

Tačno je: zatvor jeste i mora da bude klaustrofobično mjesto. Opet, nije baš svaki nalik špilji punoj teške paučine u kojoj se, na svakom milimetru, koprca neka mušica, leptirica, bubica, kukac, spetljavajući se još više i odnoseći u smrt i sebe i druge paukove žrtve u blizini.

02-dano-i-del-toroPablo Pikaso

U toj mreži, glavni baja ipak nije pauk – već dvije njegove žrtve. Jedna je Ričard, a druga Džojs. Odavno je jasno kolika je glumčina Benisio del Toro, ali finiš druge epizode ipak ostavlja bez vazduha.

U posljednjoj sceni, navodi Džojs da se spusti na koljena, onako kako je samo Pablo Pikaso mogao da zavodi svoje žene i ljubavnice. Dok u pozadini simbolično ide pjesma „Pablo Picasso“ od benda Modern Lovers, izraz Del Torovog lica je neprocjenjiv.

Ipak, kakav god bio, Del Toro je ostao u sjenci Patriše Arket. Možemo da se svađamo do jutra: ima ona mnogo dobrih uloga, ali ova je bez premca – i to ne samo zbog toga što će vam biti potrebno nekoliko minuta da je prepoznate zbog upečatljive fizičke transformacije.

Arket je postala srce Stilerove serije zahvaljujući glumačkoj moći da pretvori Džojs u Madam Bovari iz Malog Sibira – očajnu ženu zaglavljenu u dosadnom braku, poslu i gradu, u onu koja će učiniti sve da pobjegne iz paukove mreže sopstvenog života.

Vječiti muž

Kreatori serije i režiser, naravno, pomažu Arket da proizvede ovaj „specijalni efekat“ uz pomoć malih detalja, od slušanja romantičnih, presladunjavih pjesmuljaka, do pretvaranja njenog supruga Lejla (ubjedljivi Erik Lang) u onog „vječitog muža“ iz istoimene novele Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

– Niko ne zna što se stvarno događa u nekom braku, osim ti ljudi koji su u braku… I vjeruj mi, nekad to ne znaju ni oni – kaže Lejl koji ne bi priznao da ga Džojs vara ni da je vidi kako šefuje u nekom geng-bengu.

Njegov odnos prema Džojs, kao i njen unutrašnji svijet okrenut prema Ričardu i Svetu, predmetima opskurno-romantične želje, obećavaju jednu od najboljih studija karaktera ove TV godine. Stiler i ekipa imaju još pet epizoda da preusmjere fokus i pokažu da griješimo, ali nadajmo se da će zadržati ovaj pravac. Imaju glumačku ekipu iz snova, koja gospodari svakim kadrom. Baš ne bi trebalo da omanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *