“O ljubavi i druge priče” u Italiji

Sandra Đurbuzović izlaže u Bolcanu

Izložba predstavlja seriju intrigantnih portreta i aktova androgenih, muških figura, koje do sada, u ovoj postavci, nije vidjela crnogorska publika, a za koju su italijanski galeristi rekli da tako nešto još nije viđeno u Italiji

Autor: Vuk Lajović

U prestižnoj galeriji “ESPACE La Stanza” u Bolcanu u Italiji, na poziv galerista Pjetra Marangonija i Virdžinije Germoci, od 19. novembra do 2. decembra trajaće izložba slika pod nazivom “AboutLove and Other Stories” (O ljubavi i druge priče), crnogorske umjetnice Sandre Đurbuzović.

U galeriji “ESPACE La Stanza” koja je domaćin mnogim međunarodnim izložbama, izloženo je šesnaest radova Sandre Đurbuzović – osam slika na platnu srednjeg formata u kombinovanoj tehnici i dva rada na papiru – monotipija, te šest portreta urađenih u terakoti.

Izložba predstavlja seriju intrigantnih portreta i aktova androgenih, muških figura, koje do sada, u ovoj postavci, nije vidjela crnogorska publika, a za koju su italijanski galeristi rekli da tako nešto još nije viđeno u Italiji.

Sandra Đurbuzović slika

 

Još uvijek u toku, izložba izaziva odličan prijem i odziv italijanske publike, a otvaranju su prisustvovali ugledni umjetnici, kolekcionari i privrednici, te sekretar za kulturu Anđelo Đenakaro, bivši savjetnik za kulturu gospodin Šoensberg, vlasnik novina i kolekcionar Arnold Tribus i mnogi drugi.

Otvarajući izložbu naše Budvanke, Renco Karamaši, gradonačelnik Bolcana i ugledni književnik, istakao je da iz prekrasne male zemlje, okupane zajedničkim Jadranskim morem i omeđane visokim, zelenim planinama – Crne Gore, koja je tokom posljednjeg rata bila jedina oaza mira i multikulturalnog sklada, najčešće srećemo, kao i u ovoj prilici, umjetnike s radovima visoke likovne vrijednosti, među kojima je i čuveni Vojo Stanić, jedan od najvećih živih slikara Crne Gore i Evrope, te da ovaj vid kulturne saradnje veoma važan za prepoznavanje dva grada i dvije zemlje.

Bolcano je prijestonica regije Alto Adiđe, dvojezično italijansko-njemačko područje, koja obuhvata prostor južnog Tirola na italijanskoj strani, i omeđano je Dolomitima.

U saradnji sa ambasadom Italije u Crnoj Gori, galerista Pijetro Marangoni kao i Virdžinija Germoci, organizatori su izložbe koja je ljetos krasila zidove Moderne galerije “Jovo Ivanović” u Budvi, pod nazivom “Veronesi & more” – gdje su predstavljeni radovi italijanskih apstrakcionista s početka XX vijeka i koja je zapaženo prošla kod naše publike, a prezentovaće se i u narednoj 2019. godini na Cetinju, u Podgorici i Nikšiću.

Saradnji sa galerijom “ESPACE La Stanza” iz Bolcana tu nije kraj. Planirana izložba radova crnogorskih umjetnika, po izboru kuratorke Lucije Đurašković, direktorice JU “Muzeji i galerija” Budve, biće sredinom maja 2019.

Sandra Đurbuzović slika

Djelo crnogorske umjetnice Sandre Đurbuzović iz izložbe “O ljubavi i druge priče” 

Sandra Đurbuzović je rođena na Cetinju 1965, odrasla u Budvi, a školovala se za umjetnika u Titogradu u gimnaziji (dizajner), Beogradu (Uređenje enterijera) i Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića i prof. dr Stane Bernika.

Od 1992. godine etablirala se kao prvi akademski grafički dizajner u Crnoj Gori. Radno i stvaralačko iskustvo, kao art direktor, stiče i prenosi na svoje radove i zajedničke projekte u Sarajevu, Budvi, Podgorici i Beogradu. Autor je više nacionalnih brendova, kampanja, edicija knjiga, znakova, plakata, časopisa, udžbenika, kataloga…

Bavi se likovnom i primjenjenom umjetnošću kao i poezijom za djecu i odrasle. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu.

Dobitnica je više nagrada za dizajn, među kojima se ističu dvostruka nagrada francuske Vlade i nagrada njemačkog grada Eutin.

Članica je ULUCG (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore), Internacionalnog umjetničkog udruženja Rusije i budvanske umjetničke grupe “Stari grad”.

Od 2017. godine obavlja dužnost državne sekretarke u Ministarstvu kulture Crne Gore.

www.vijesti.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *