Orlovi rano lete – Priča o filmu

Orlovi rano lete je jugoslovenski film iz 1966. godine, koji je ekranizacija istoimenog romana Branka Ćopića. Glavne uloge su povjerene Dragutinu Dobričaninu Guti (đed Vuk), Miodragu Petroviću Čkalji (poljar Lijan), Ljubiši Samardžiću (Nikoletina Bursać) i Mihajlu Bati Paskaljeviću (učitelj Paprika).

Sinopsis

Djeca iz sela pod Grmečom počinju da bježe iz škole zbog terora koji zavodi učitelj zvani Paprika, jer mu je nos stalno bio crven od alkohola. Prvi koji bježi je Jovanče, koji kasnije postaje harambaša. Za njim, u Prokin Gaj, dolaze Lazar Mačak, majstor za popravljanje svega i svačega, Đoko Potrk, pjesnik brzih nogu, i Dugonogi Stric, najviši u družini, dječak sa slamnatim šeširom u koga se zaljubila djevojčica Lunja, a koju on uporno ignoriše. Prateći Strica, u družinu dolazi i Nikolica s Prikolicom, odnosno sa njegovim psom Žućom. Nikolica ostavlja Žuću noću da čuva logor, staru napuštenu vodenicu. I, na kraju, Đoko Potrk dovodi Nika Ćulibrka, čiji je otac radio u Americi i Vanjku Širokog, čiji je otac porijeklom Rus. Zatim, knez Valjuška, seoski poglavar, organizuje potjeru za dječacima, nakon što ih je Lijan otkrio. Dječaci su pohvatani, a logor je zatvoren. Godine 1941. rat zatiče dječake, i njihovu igru pretvara u stvarnost. Stric spašava život njegovom bratu Nikoletini Bursaću, a kada ustaše dođu u Prokin Gaj, dječaci, Lunja, đed Vuk i poljar Lijan bježe u Mačkovu pećinu, koju je Lazar Mačak još davno otkrio, a koja se nalazi ispod vodenice. Lunja kroz drugi izlaz, odlazi do partizanskog odreda i dovodi ih u pećinu. Partizani, predvođeni Nikoletinom, izlaze iz vodenice i napadaju ustaše. Nakon što su pobijedili ustaše, partizani odlikuju dječake, koji zahtijevaju da pođu sa njima. Na kraju, samo Lunja ostaje u Gaju i gleda kako dječaci odlaze sa partizanima, sa sve Lijanom.

Razlike u odnosu na knjigu
  • U knjizi, lik Jovančetovog đeda Vuka ne postoji. Filmski đed Vuk je simbioza Stričevog djeda Alekse i crkvenjaka iz romana Bitka u Zlatnoj dolini iz trećeg dijela trilogije. Prilikom juriša roditelja na kamp hajduka, u filmskoj verziji na vrhu kolibe nalaze se Jovanče i đed Vuk, dok u knjizi na vrhu drveta nalaze se Stric i đed Aleksa, dok je Jovanče izbjegao zarobljavanje.
  • U knjizi, Nik i Vanjka su došli u družinu prije Nikolice sa prikolicom.
  • U knjizi Lunja nije dovela partizane do logora.
Uloge
Glumac Uloga
Miodrag Petrović Čkalja poljar Lijan
Pavle Jovanović Jovanče
Pavle Polaček Stric
Ljubče Popović Lazar Mačak
Mila Mihajlović Lunja
Miki Jovičić Nikolica sa prikolicom
Demir Kadri Đoko Potrk
Dragoljub Benišek Vanjka Široki
Mirko Nanović Nik Ćulibrk
Dragutin Dobričanin djed Vuk
Ljubiša Samardžić Nikoletina Bursać
Mihajlo Bata Paskaljević učitelj Paprika
Ivan Hajtl knez Valjuško
Dušan Bulajić partizan
Tomo Kuruzović Knez Valjuško

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *