Persona – Priča o filmu

Persona (šve. Persona) je švedski film iz 1966. godine u režiji Ingmara Bergmana. Film prati priču o Almi (Bibi Anderson), mladoj medicinskoj sestri i njenoj pacijentkinji Elizabet (Liv Ulman), poznatoj pozorišnoj glumici, koja je iznenada prestala da govori. Odnos između dvije žene postaje napet i granica između sna i realnosti postaje zamagljena. Do kraja filma identiteti Alme i Elizabet postaju spojeni.

Persona je označena kao psihološka drama i moderni horor film i bio je predmet rezova zbog kontroverzne teme filma. Film predstavlja šestu saradnju između snimatelja Svena Nikvista i reditelja Ingmara Bergmana. Kao i ostali Bergmanovi radovi, film je snimljen i radnja se odvija u Švedskoj i bavi se temama bolesti, sumornosti, smrti i ludila.

Persona se smatra jednim od glavnih djela 20. vijeka prema Suzan Sontag, esejisti i kritičaru, koja navodi Personu kao Bergmanovo remek-delo. Drugi kritičari su ga opisali kao “jedno od većih umetničkih djela ovog vijeka.” Prema anketi najboljih filmova časopisa Sight and Sound, Persona se nalazi na 17. mjestu. Persona je osvojila nagradu za najbolji film na 4. dodjeli nagrada Guldbage.

Izvor: https://sh.wikipedia.org › wiki › Persona_(film)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *