Riblja Čorba – Istina

„Istina“ je šesti studijski album muzičke grupe Riblja čorba, objavljen 1985. godine.

Srpski kritičar, Petar Janjatović proglasio je ovaj album, objavljen posle neuspješnog izdanja „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“, „prvim pravim povratkom u istoriji jugoslovenskog roka“. Prodat u 105.000 primjeraka, album se smatra za jedan on najboljih koje je objavila Riblja čorba, i za jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rok albuma, i u toj ocjeni se kritičari slažu sa publikom. Ovo je prvi album na kome se, kao članovi grupe, pojavljuju gitaristi Vidoja Božinović i Nikola Čuturilo.

Nakon što je Jugoton odbio da objavi pjesme „Snage opozicije“, „Pogledaj dom svoj, anđele“, „'Alo“ i „Dvorska budala“, Riblja čorba se vraća svom starom izdavaču, i sa albuma izostavlja samo pjesmu „Snage opozicije“, dok u pjesmi „'Alo“ mijenja stihove „sa planine šakal zavija, tamo je Jugoslavija“, podobnijom varijantom „ja iz dalekih predela posmatram tuđa nedela“. Pjesma „Snage opozicije“ se našla na kompilaciji „Treći srpski ustanak“ koja je snimljena 1997. godine.

U pjesmi „Disko mišić“, na vokalima se, kao gost, pojavljuje Goran Bregović, lider grupe Bijelo dugme koja je u to vrijeme bila najveći rival Ribljoj čorbi. Album se pamti po apokaliptičnoj pjesmi „Pogledaj dom svoj, anđele“ koja je dobila ime po istoimenom romanu (engl. Look Homeward, Angel) Tomasa Volfa.

Na omotu albuma se našla foto-montaža na kojoj se lica članova grupe nalaze na zidu Ćele kule, između postojećih lobanja.

Spisak pjesama

„'Ajde, beži“ – 4:18
„Neću da te volim“ – 4:03
„Hleba i igara“ – 2:45
„Sačekaj“ – 3:53
„'Alo“ – 3:00
„Disko mišić“(feat Bregović) – 3:20
„Verno pseto“ – 4:07
„Dvorska budala“ – 2:53
„Pogledaj dom svoj, anđele“ – 3:36

Članovi grupe

Bora Đorđević – vokal
Vidoja Božinović – gitara
Nikola Čuturilo – gitara
Miša Aleksić – bas-gitara
Vicko Milatović – bubnjevi

Gostujući muzičari na albumu

Goran Bregović – vokal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *