Sedam samuraja – Priča o filmu

Sedam samuraja (七人の侍 Shichinin no Samurai?) je japanski avanturistički (jidai geki) film snimljen 1954. u režiji Akira Kurosawe. Radnja je smještena u Japan 1587. godine, odnosno u tzv. Sengoku period kada su zemlju pustošile vojske međusobno zaraćenih feudalnih klanova te razbojničke bande. Naslovni protagonisti su sedmorica siromašnih samuraja bez gospodara (ronina), koje stanovnici jednog sela unajmljuju kako bi ih pokušali zaštititi od bande koja ih pljačka svake godine. Sedam samuraja se smatra najpoznatijim i najpopularnijim od svih Kurosawinih filmova, a često se navodi i kao najuticajniji od svih filmova japanske kinematografije. To se prvenstveno odnosi na brojne remakeove na Zapadu i drugdje, a od kojih je najpoznatija vestern-verzija Sedmorica veličanstvenih iz 1960. godine.

Kratak sadržaj

Glavna tema filma Akire Kurosava su čast i dužnost u vrijeme kada tradicionalne vrijednosti bivaju degradirane. Glavni samuraj Kambei (Takashi Shimura) prerušen je u monaha nadajući se da će tako moći da spasi kidnapovanu farmerovu kćerku.

Impresionirani njegovom nesebičnošću i hrabrošću grupa farmera moli ga da odbrani njihovo selo od bandita. Kambei pristaje na to bez obzira što je to poduhvat u kome će ostati bez materijalne nadoknade i koji nije naročito častan. Uskoro, njemu će se u ovom poduhvatu pridružiti još dvoje ljudi: mladi samuraj Katsushiro (Isao Kimura), koji ubrzo postaje Kambeijev učenik, i naprasiti Kikuchio (Toshiro Mifune), koji se predstavlja kao samuraj ali se ispostavlja da se radi o sinu jednog od farmera. Kambei okuplja još četiri samuraja, među kojima je i Kijuzo (Seiji Miyaguchi), vrhunski mačevalac. Dok banditi vrebaju iz prikrajka, ova sedmorica ljudi konsolidovaće odbranu i organizovati seljane, što prethodi velikoj bespoštednoj borbi za konačnu odbranu sela od napadača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *