Sjaj Kortasara

Dva romana slavnog pisca prvi put kod nas

 

PRVI put pred našim čitaocima našla su se dva ranije neprevođena romana argentinskog pisca Hulija Kortasara “Dobitnici” i “62/Model za sastavljanje”, u izdanju kuće “Kosmos izdavaštvo” iz Beograda, i u prevodu Aleksandre Matić.

Ove romane jednog od najinovativnijih i najoriginalnijih autora svog vremena, jednog od najznačajnijih pisaca latinoameričkog buma, vrhunskog pripovedača i esejiste, “Kosmos” objavljuje kod nas posle “Školica”, jednog od najlepših i najsloženijih književnih poduhvata 20. veka, po mnogo čemu potpuno jedinstvenog književnog ostvarenja u latinoameričkoj, pa i svetskoj književnosti.

– “Dobitnici” su objavljeni 1960. godine, pre “Školica”, i dokaz su velikog talenta Hulija Kortasara. Bio je to njegov drugi roman, ali je objavljen prvi. U njemu se mešaju osećanja, situacije su napete, pune tajanstvenosti, uvek postoji nešto što treba razrešiti – kaže, za “Novosti”, urednik Predrag Uljarević.

Sadržaj romana je, po njegovim rečima, jednostavan i kreativan. Kortasar smešta svoje likove u neobične situacije:

– Radnja teče laganim tempom, korak po korak, u početku čitanje dovodi do raznih nedoumica vezanih za događaje, ali roman postepeno dobija na ritmu i čitalac ubrzo više ne može da ispusti knjigu iz ruku. Poetska nadarenost ispoljava se svakog trenutka, ali ono što preovladava jeste priča. To nisu “Školice”, ali roman blista jedinstvenim sjajem. Knjiga nas osvaja zbog lakoće pripovedanja i zanimljivog stila. Kao da se tokom pisanja svih poglavlja iz ove knjige Kortasar uvežbavao za “Školice”, ali u pitanju su ipak dva sasvim različita dela, podjednako originalna i jedinstvena, koja dokazuju piščevu virtuoznost.

Roman “62/Model za sastavljanje” je svojevrsni vodič za život u “velikom gradu”.

– Taj “veliki grad” može biti bilo koji megalopolis. Svi obrisi megalopolisa, kako ih Karlos Fuentes opisuje, “izgledaju kao nacrtani rukom braće Marks, uz pomoć Bele Lugošija!” Grupa prijatelja izmišlja jedan grad, imaginarnu metropolu koja postoji kao nadrealistička alternativa “normalnom svetu” koji guši likove u ovom romanu velikog Argentinca – objašnjava Uljarević.

Tokom godine, “Kosmos” je objavio više od 130 naslova, među kojima su nova dela domaćih autora i prevodi novih dela savremenih pisaca, kao i čitav niz novih prevoda klasika svetske književnosti. Tu su romani Isabel Aljende “Posle zime”, “Majine beležnice” i “Japanski ljubavnik”, zatim “Sin i “Majka” Alehandra Palomasa, dobitnika brojnih nagrada među kojima su Nacionalna nagrada za književnost, nagrada “Hoakim Rujra” i prestižna španska nagrade za književnost “Nadal” za 2018. godinu.

U produkciji ove kuće posebnu vrednost predstavljaju potpuno novi prevodi najvažnijih knjiga Dostojevskog, Foknera, Bulgakova, Šolohova, Džojsa.

– Uvereni da nove generacije prevodilaca treba da prevode klasična dela svetske književnosti, ali i da nove generacije čitalaca očekuju nove prevode klasične literature, u “Kosmosu” smo i ove godine objavili brojne nove prevode velikih pisaca svetske književnosti. U Velikoj biblioteci psihologije našao se veći broj značajnih naslova Frojda, Froma, Junga, Betelhajma i drugih autora. Među ovim knjigama je i prvi put prevedeno delo “Umeće slušanja” Eriha Froma. Objavljeni su i novi prevodi drugih Fromovih knjiga, kao i novi prevod kultne knjige Bruna Betelhajma “Značenje bajki” – ističe Uljarević.

U okviru ove biblioteke objavljeno je i više dela Karla Gustava Junga, među kojima se posebno ističe njegovo, mnogi tvrde najvažnije delo “Crvena knjiga”. Ova knjiga iz Jungove zaostavštine prvi put je objavljena tek 2009. godine, a sada je doživela i svoje prvo izdanje na srpskom jeziku.

– Jung je “Crvenu knjigu” pisao između 1914. i 1930. godine, a smatrao ju je svojim najznačajnijim radom. Ona je našim čitaocima doskoro bila nedostupna, a o njoj se znalo samo u krugovima ljudi upućenih u ovu oblast. Jungov prodor u nepoznate predele sopstva i samoistraživanja vidljiv je u ovom njegovom neobično enigmatičnom delu. “Crvena knjiga” funkcioniše kao tajanstveni mehanizam koji otkriva suštinske faze razvoja savremene psihologije.

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *