Slađana Belko – McDonalds u Romani Taru

McDonalds u Romani Taru
(hamburgeri protiv tatar bifteka)

Pariz, jedne zime
Te zime umro je Krleža. Oni su apsolvirali. Voleli se tajno, sami protiv svih. Sakupili (radeći po sajmu knjiga) pare za put. Beograd – Bled – Milano – Ženeva – Pariz- Minhen – Salcburg, 15 dana .

Nova godina u Parizu.
Spavaju u nečemu gde piše refuge. Izbeglice su uvek opsedale Pariz. Ali njihov studentski džeparac nije omogućavao ništa bolje. Hotel u predgrađu, vojnički kreveti odvojeni, njima je bio dovoljan jedan, lavabo sa dve odvojene slavine (on je podmetao svoje dlanove da od vrele iz leve i ledene iz desne slavine napravi kupku za nju.) Skitali su ulicama Pariza, odlazili do Per le Šez da vide gde je sahranjen Morison, čudili se gomilama nasmejanog sveta po ulicama ( u domovini se Nova godina još uvek slavila samo po kućama i kafanama, doček na Trgu postao je atrakcija mnogo mnogo kasnije). Neposredno pred put čitala je Remarka i obijala sve Pariske samoposluge da prronađe kalvados. Razočarenju nije bilo kraja kad je otkrila da je to obična jabukovača. Ali zato je otkriće Meca i hamburgera bilo ravno otkriću naizmenične struje. Naizmenično su joj niz bradu i prste curili kečap i majonez, pomfrit još uvek topao, upakovan u pet ambalažu (kod kuće smo jedva imali najlon kese i viršle iz kioska) a coca cola u čaši s poklopcem i tucanim ledom bila je ravna ekstazi. Hladni pariski vazduh, dah koji ledi, i coca cola koja greje. Čula, ukuse, skoro kao da vas mazi. Hamburgeri su bili bezukusni, pljeskavice od 5 sa lukom u Skadarliji su i dalje bile neprevaziđene. Ali ambalažu iz Meca donela je nazad u Beograd, kao i mapu metroa koju je držala na pisaćem stolu da se ne izgubi kad u snovima krene po arondismanima,
……
McDonalds na Slaviji.

Na uglu Deligradske i Nemanjine celo jedno leto je čekala beogradskog fantoma. Navijala za lika u belom poršeu. I uživala u njegovoj trci sa plavcima. Par godina kasnije tu je nikao prvi Mec. S ponosom je to leto gledala tablu na izlazu iz Zagreba na kojoj je pisalo „Beograd 400 km“ precrtano Beograd i napisano Mec.
Da Beograd je prvi imao Mec na Balkanu. Na Slaviji. Ona je već imala sina, on je još uvek bio u Podgorici. Kad je završena sezona lova na patke i kad su Italijani sa Jezera otišli kućama, on je došao u Beograd. Kupili su sinu čizme u ulici Maršala Tita i posle otišli u Mec. Na hamburgere. Stolica za bebe, nisu ni znali šta je to, gomila dece koja ulazi u hamburgernicu kao u hram i oni srećni, mladi i zaljubljeni. Setili su se Pariza i verovali da je svetlost došla i u njihove živote.
…….
Pozorište na Terazijama i Mec iz komšiluka
Na Terazijama tik uz Pozorište bio je čuven ruski restoran Romani Tar. Cele jedne sezone bi trčao nakon prvog čina da u pauzi odsvira jedan blok pa potom nazad na scenu. Ona ga je čekala u loži, gledala i slušala Jalta, Jalta da bi zajedno potom utrčavali u podrum Romani Tara. On je sedao za klavijature i počinjao blok pesama sa Ej plovi lađa i na ladji Sl…..
I tako do jutra. Negde pred zoru nihov konobar dogurao bi kolica i samo za njh dvoje pripremao najlepši tatar biftek. Dozirano začinjen, dovoljno živ da bridi po nepcima. Nedovoljno pikantan da bi zvao na greh. Oboje su uživali u mirisu tek prepečenog hleba, svežem puteru i tankom namazu koji je mirisao na ukrajinske stepe. On je zalivao gruzijskim konjakom, ona uvek čašom šampanjca. Mali ljubavni rituali pred odlazak u garsonjeru na Dorćolu.

Kada je dvadeset godina kasnije radila u zgradi iznad pozorišta, tezga za strance, i dolazila nakon posla na popodnevni turnus kapitalističkog izrabljivanja, svraćala bi u terazijski Mec. Da pojede nešto na brzinu, obavezno ponese sladoled sa prelivom od jagode i svrati do toaleta. U podrumu. I dok bi se spuštala niz mermerno stepenište činilo joj se da čuje: Ej plovi lađa i na lađi Slađa.

…..
Hamburgeri u gostima

Ovih dana je čula da se to može praviti i u kućnim uslovima. I u gostima. Američki mali zalogajčići. Dovoljno radoznala da to proba, ovih dana će svratiti po potrebni materijal. Možda i ovog puta, nakon ukusne hrane začuje zvuke poznate melodije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *