U gori raste zelen bor – Priča o filmu

U gori raste zelen bor je hrvatsko/jugoslovenski humorni ratni film iz 1971. godine kojeg je režirao Antun Vrdoljak, prema ratnom dnevniku Ivana Šibla. Glavne uloge tumače Boris Dvornik, Ivica Vidović i Mate Ergović. Radnja se odvija u Jugoslaviji tokom drugog svjetskog rata, kada politički komesar Ivan stiže u seoski kraj kako bi posmatrao djelovanje i rezultate borbe partizana protiv ustaša, kao i njegovo stalno upadanje u komične svađe sa partizanom Dikanom. Film je stekao hvalospjeve kritike i publike.

U gori raste zelen bor je snimljen u vrijeme hrvatskog MASPOK-a, čiji je Šibl bio istaknuti predstavnik. Nakon što je krajem 1971. godine MASPOK slomljen, U gori raste zelen bor je završio u bunkeru, slično kao i TV-serija Prosjaci i sinovi koju je Vrdoljak režirao u isto vrijeme. Svoju televizijsku premijeru je imao tek 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora.

Prema anketi 44 filmskih kritičara iz 1999. u kojoj se određivala lista 20 najboljih hrvatskih filmova, U gori raste zelen bor se našao na 10. mjestu.

Glavne uloge
Nagrade

 

  • Na Pulskom festivalu U gori raste zelen bor nagrađen je Velikom srebrnom arenom, Srebrnom arenom za glumca (Boris Dvornik – ex aequo s filmom Oklada) i nagradom publike Jelen tjednika VUS

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *