AKADEMSKI SLIKAR GORAN ĆETKOVIĆ PREDSTAVIO SE BARSKOJ PUBLICI

Glasovi tišine kao spas od buke

Akademski slikar Goran Ćetković predstavio se barskoj publici najnovijim ciklusom radova „Glasovi tišine” koji su izloženi u aperitiv baru „Matica”, na prvoj izložbi koja je organizovana u ovom atipičnom ambijentu za umjetnost.
Brojnoj publici Ćetković se u „Matici” predstavio sa 15 slika velikog i srednjeg formata iz ciklusa „Glasovi tišine”.
Umjetnik podsjeća da je naziv njegovog zadnjeg opusa „Glasovi tišine” nastao spontano, jer svaki rad i slika su nastali u osami ateljea.
– To je kreativna tišina, samoća i naravno da je ta osama spas od današnje buke. Opus ima dva ciklusa, jedan nosi naziv „Glasovi tišine”, a drugi „Zub vremena”. To su slike koje se međusobno dopunjuju. Dao sam tu odrednicu zbog bolje spoznaje mog stvaralaštva. U današnjem vremenu brzog življenja, brzog života svakako da je ta tišina i osama vrsta najbolje terapije. Svaki dan moram provesti neko vrijeme u ateljeu i bez toga ne mogu zamisliti sebe, ni kao osobu, niti kao umjetnika- ističe Ćetković.
Ono što je karakteristično za Ćetkovića svakako jeste što se do sada bavio portretom, ljudskim licem.
– To je jedna od vječnih tema, nikad dovoljno istražena. Mislim da sam uspio da kroz moje slike to i dokažem. Najčešće se to odnosi na određena kompozicijska rješenja, zatim psihološke analize ljudi, karaktere, to je ono što me najviše interesuje. Svaki lik nosi sa sobom određenu emociju, osjećanje – da li je to: tuga, bol, sreća, radost… u očima posmatrača je da to vide – dodaje Ćetković.
Istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović koja je otvorila izložbu kaže da živimo u virtuelnom svijetu, prilično otuđenom.
– Ova izložba Gorana Ćetkovića, ciklus radova „Glasovi tišine”, zapravo frontira naša lica, naše portrete na ovim slikama želeći da ostvari jednu neposrednu komunikaciju, a upravo su ovakvi prostori – kafei, restorani, mjesta neformalnog i relaksirajućeg okupljanja gdje se ljudi susreću. Upravo tako frontalno se susrećemo večeras sa umjetnošću. Ovo je jedan vrlo značajan datum (19. januar) za barsku likovnu scenu jer je dobila jedan referentan i respektabilan prostor, prostor u kome možemo da komuniciramo sa umjetnošću na direktan način, istakla je Miranović.
Goran Ćetković učestvovaće na 52. Likovnom salonu u Herceg Novom, gdje će biti predstavljene slike autora iz 20-tak zemalja. Naziv tog koncepta je „Paralele”, a svaki umjetnik će se predstaviti sa po jednim starim i novim radom.
D.S.
https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *