I Bog… stvori ženu/Et Dieu… créa la femme – Priča o filmu

Et Dieu… créa la femme (sh. I Bog… stvori ženu) je francuskoitalijanski film snimljen 1956. godine u režiji Rogera Vadima, kome je predstavljao režijski debi, najpoznatiji kao jedno od najpopularnijih ostvarenja francuske kinematografije 1950-ih.

Po žanru je melodrama, a protagonistkinja, koju tumači tadašnja Vadimova supruga Brigitte Bardot, je 18-godišnje siroče koje je predmet žudnje brojnih muškaraca u ribarskom mjestu Saint Tropez na jugu Francusku, ali čije seksualno provokativno ponašanje izaziva takav skandal da joj prijeti slanje u sirotište. Radnja prikazuje kako to spriječava sredovječni biznismen (čiji lik tumači Curd Jürgens) koji joj uredi brak sa naivnim mladićem (koga tumači Jean-Louis Trintignant), iako nju daleko više privlači njegov stariji brat (koga glumi Christian Marquand).

Et Dieu… créa la femme je izazvao veliku pažnju velikim dijelom zbog scena u kojima se Bardot pojavljuje oskudno ili seksualno sugestivno odjevena, a u jednom kratkoj sekvenci se sunča gola. Zbog toga se često smatra jednim od važnijih ostvarenja u istoriji seksualne revolucije u svjetskoj kinematografiji. Kritičarima je, međutim, bio daleko zanimljiviji zbog toga što je Bardot njime projektovala imidž “divlje”, nesputane i iracionalne mlade žene koja razbija dotadašnje društvene konvencije i tako postala seks simbol nove, poratne generacije. Film je zbog svog sadržaja bio predmetom žestokih kritika iz konzervativnih krugova, a u nekima je bio i predmet cenzure. U samoj Francuskoj je izazvao medijski cirkus koji je u mnogo čemu uništio brak Vadima i Bardot; ona je, pak, tokom snimanja počela ljubavnu vezu sa svojim kolegom Trintignantom koji će i sam postati međunarodna zvijezda. Sain Tropez je, pak, upravo zbog filma stekao izuzetnu popularnost kao odmaralište te je postao omiljeno odredište pripadnika džet seta.

Vadim je godine 1988. snimio američki remake pod naslovom And God Created Woman.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *