“The Books of Knjige: Slučajevi pravde” su novogodišnji YouTube hit

VIŠE OD 146 HILJADA PREGLEDA

U bioskopskoj distribuciji i na raznim festivalima film je, tokom prikazivanja, pogledalo više od 40 hiljada gledalaca, ali ovih dana “Slučajevi pravde” doživljavaju svoj vrhunac

 

Obožavaoci lika i djela “The Books of Knjige” dobili su idealni novogodišnji poklon u vidu filma “Slučajevi pravde” koji je 3. januara objavljen na Youtube platformi i dostupan za besplatno gledanje.

Dugometražni igrani film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde”, izazvao je veliku pažnju crnogorske javnosti početkom avgusta 2017. godine kad se, pred krcatom Kanli kulom, premijerno prikazao na Hercegnovskom filmskom festivalu.

Samo sedam dana kasnije, ovacijama ga je dočekala regionalna publika na Sarajevo film festivalu.

U bioskopskoj distribuciji i na raznim festivalima film je, tokom prikazivanja, pogledalo više od 40 hiljada gledalaca, ali ovih dana “Slučajevi pravde” doživljavaju svoj vrhunac.

Naime, poslije premijernog televizijskog prikazivanja na programima RTCG, neobična odluka “The Books of Knjige” da film postavi na svoj zvanični YouTube kanal i zaobiđe regionalnu TV distribuciju, pokazala se kao pun pogodak, jer je ovo ostvarenje za samo pet dana, imalo oko 120 hiljada pregleda, a danas već više od 146 hiljada.

U razgovoru za “Vijesti” režiser filma Zoran Marković, poznatiji kao Zonjo, otkrio je zbog čega su se Buksovci odlučili da nakon bioskopskog života “Slučajeve pravde” poklone fanovima, umjesto da, kao što čini većina autora domaćih, odnosno regionalnih ostvarenja, pokušaju da uvećaju zaradu prodajom televizijskim kućama i kroz DVD izdanja.

Scena iz filma “The Books of Knjige”: Slučajevi pravde

“Ljudi nažalost nemaju naviku da idu u bioskop, već željno čekaju da se filmovi besplatno pojave piraterisani na netu. Mnogi ne shvataju da ta logika urušava napore domaće produkcije da se troškovi filma koliko-toliko vrate, kako bi autori imali volje ući u sljedeći projekat”, pojašnjava Zonjo.

“Da je svako od ovih 120 hiljada gledaoca na YouTubeu priložio samo po jedan euro, mi bi već sada počeli spremati snimanje novog filma. To bi bila prava novogodišnja katarza, sa obje strane. Ovako, publika je srećna što su kao novogodišnji poklon dobili besplatno gledanje, a nama veliki broj internet pregleda samo ostaje kao dokaz i satisfakcija da su neki crnogorski filmski stručnjaci potpuno promašili sa kvalifikacijama kako film nije vrijedan pažnje”, kazao je za “Vijesti” režiser filma i jedan od protagonista.

U “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” pored Markovića igraju i ostali članovi TBOK ekipe: Veselin Gajović – Gajo, Goran Vujović i Aleksandar Radunović – Popaj, koji potpisuje scenario, a uloge tumače i Sejdo Alijaj, Ljubo Kaličanin, Nikola Pejaković, Glogovac i mnogi drugi, dok se kao specijalni gosti pojavljuju i televizijsko lice Zoran Kesić i kotorski reper Dejan Dedović Dedduh.

Scena iz filma “The Books of Knjige”: Slučajevi pravde

Film, kojem je prije šest godina prethodila istoimena serijska pilot epizoda, prati detektive Duška Mačeka (Gajović) i Rajka (Vujović), koji pokušavaju da riješe misteriozne slučajeve poput pronađenog mrtvog tijela na farmi kamiondžija, ilegalnu proizvodnju i prodaju Betangin tableta, ali i paljenja ruku policajaca.

Prema rezultatima podgoričkog bioskopa Cineplexx, koji su prošle godine objavljeni u Vijestima, “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” je bio drugi po gledanosti u 2017. godini, i to iza još jednog domaćeg ostvarenja – “Biser Bojane”, dok je najbolja pozicija nekog holivudskog filma bila treće mjesto za “50 nijansi sive”.

A nije im odvratno što ih sistem muze svakodnevno…

U komentarima na YouTube kanalu gledaoci često film nazivaju remek-djelom, dok malobrojne negativne kritike uglavnom idu u smjeru vulgarnosti i brutalnosti filma, a neke eksplicitne scene seksa se tumače kao neprimjerene i suvišne.

“Ovaj film je samo refleksija realnog života. Naše okruženje je zapravo, mnogo vulgarnije i brutalnije nego što smo mi to pokušali precrtati. Ne možemo mi dosegnuti otrov koji prosipaju javne ličnosti od najvećeg povjerenja, količinu krvi koja teče našim ulicama ili nivo neukusa koji nam mediji plasiraju. U ovoj zemlji totalnog amaterizma postoji samo profesionalna kritika. Recimo, scena u kojoj pokojni (Nebojša) Glogovac muze kamiondžije je mnogima odvratna. Ono što čudi je da ljudima nije odvratno to što ih sistem muze svaki dan. Izgleda je mnogima samo malo neugodno i totalno podnošljivo”, poručio je sagovornik “Vijesti”.

https://www.vijesti.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *