NA programu predstojećeg 47. Festa, koji će biti održan od 22. februara do 3. marta, naći će se i nekoliko filmova koji su pre dva dana osvojili prestižne nagrade Zlatni globus, najavili su organizatori.

Hvaljena crnohumorna istorijska drama “Miljenica”, koja će, kako je ranije saopšteno, otvoriti 47. Fest, “preporučila” se i nagradom Zlatni globus za glavnu glumicu Oliviju Kolman. Ova britanska televizijska zvezda poslednjih meseci dobija samo pohvale za portret zaboravljene engleske kraljice Ane, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom. Njenu nezainteresovanost koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

Kolmanova je “viđena” i za Oskar, a najozbiljniju konkurenciju imaće u holivudskoj veteranki Glen Klouz, koja je takođe osvojila Zlatni globus za portret supruge slavnog pisca u filmu The Wife (“Supruga”), još jednom naslovu sa predstojećeg Festa. Glen Klouz je do sada osvojila tri Globusa, ali je uprkos sedam nominacija do sada ostajala bez Oskara.

Na festivalu ćemo gledati i Green Book (“Zelena knjiga”), nagrađenu Zlatnim globusom za najbolji film u kategoriji mjuzikl ili komedija. Reditelj Piter Fareli, koji je sa bratom Bobijem potpisao kultne komedije, poput “Tupan i glupan” i “Svi su ludi za Meri”, ovoga puta predstavlja se kao samostalni autor (reditelj i koscenarista) priče smeštene u šezdesete godine i doba segregacije. Ova delom biografska drama prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija, koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je Globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario.

“Zelena knjiga”

Mada je film u kom glumi američkog potpredsednika Dika Čejnija “Porok” prošao prilično loše kod kritičara, malo ko se iznenadio kada je Kristijan Bejl osvojio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu. Bejl je zbog ove role pretrpeo veliku fizičku transformaciju, pa je već na promotivnim plakatima za film pobrao prve pohvale za neverovatnu sličnost sa ambicioznim Čejnijem, ušta će se uveriti i gledaoci Festa.

Celokupan program festivala biće objavljen 24. januara.

“Miljenica”

BORBA ZA PRAVDU

Gledaoci Festa moći će da vide i krimi-dramu Barija Dženkinsa If Beale Street Could Talk (“Kad bi Ulica Bil mogla da govori”), o borbi mlade Afroamerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika. Redžina King, koja tumači majku glavne junakinje, nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu u filmu.

www.novosti.rs/