Ratnici podzemlja/The Warriors

Ratnici podzemlja (engl. The Warriors) je američki akcioni film iz 1979. u režiji Waltera Hilla.

Radnja

U Bronxu se dešava veliko okupljanje razjedinjenih njujorških bandi koje su u stalnim međusobnim sukobima oko teritorije. Povod okupljanja je ideja Cyrusa, vođe najpoznatije i najmoćnije bande, da ujedini sve bande u efikasnu kriminalnu organizaciju. Međutim, vođa jedne od bandi, kojem se Cyrusova ideja nije dopala, organizuje atentat i na skupu ubija Cyrusa. Za ubistvo su optuženi Ratnici, minorna banda sa Coney Islanda, koja, u nemogućnosti da na licu mjesta dokaže nevinost, bježi sa mjesta događaja i pokušava se probiti do Coney Islanda. Međutim, put od centra grada do periferije je dug i prepun opasnosti, a u lovu na Ratnike i novčanu nagradu učestvuju sve bande New Yorka.

Datumi premijera
država datum
Australija 1. februar 1979.
SAD 9. februar 1979.
Hong Kong 18. maj 1979.
Danska 6. jul 1979.
Zapadna Nemačka 13. jul 1979.
Švedska 29. oktobar 1979.
Norveška 3. jun 1980.
Francuska 27. avgust 1980.

The Warriors (na prostoru bivše Jugoslavije distribuiran pod naslovom Ratnici podzemlja) se temelji na istoimenom romanu Sola Yuricka, koji je, pak, bio nadahnut Anabazom, autobiografskom knjigom antičkog pisca Ksenofonta u kojoj je opisan Pohod deset hiljada. Film je u vrijeme premijere bio predmetom žestokih kontroverzi zbog scena nasilja i navodnog podstrekavanja maloljetničkog kriminala. Usprkos toga je doživio ogroman komercijalni uspjeh, a s vremenom stekao i kult-status.

Zanimljivosti

Kako bi film bio što uverljiviji, Hil je angažovao nepoznate glumce i naturščike. Doduše, uloga „Kauboja“ je ponuđena Robertu de Niru, koji je tada već bio itekako poznat, ali ju je on odbio. Zarad uverljivosti, u početnoj sceni okupljanja bandi, angažovane su i prave bande.

Kritike

Na sajtu koji predstavlja portal grada Zadra film je okarakterisan kao dobra i „otkačena“ zabava, bez mnogo realizma, sa radnjom koja podsjeća na video-igru i na samoj granici „trasha“, pa i dobrog ukusa. Gluma je okarakterisana kao loša, tako da autora teksta ne čudi što niko od tadašnjih glumaca kasnije nije napravio neku zapaženiju karijeru. Iako nije unio veće promjene u savremenu američku kinematografiju, ovaj film zbog svoje „nepretencioznosti“ zaslužuje mjesto među klasicima i danas se smatra kultnim. Status kultnog filma su potvrdili i autori filmskog leksikona u izdanju Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, iako je proglašavan suviše nasilnim, zbog scena poput obračuna bejzbol palicama. Ipak, mnogi aspekti filma su pohvaljeni, poput (dinamične) režije, montaže i muzike. Ono što čini suštinu radnje je kod časti i prijateljstva među delinkventima; oni se čvrsto drže zajedno i iskazuju znatnu hrabrost, što jeste svojevrsno naglašavanje moralnih vrijednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *