Stojan Stamenić – Deset albuma koji mogu učiniti 2019. nezaboravnom

Neka vas industrijska mašinerija moderne produkcije mnogo ne dotiče. Jeste, istina je – 2019. godina rezervisana je i za novu Rijanu, Duu Lipu, Majli Sajrus i Grimes, a Lana del Rej ponovo će pokušati da zauzda desetominutne orkestarske tragedije po svojim pravilima…

Velike su šanse da će, ipak, malo ko od mejnstrim zvijezda imati da kaže nešto istinski bitno i novo. No, to je sasvim nebitno – jer baš ova godina biće rezervisana za čuvare plamena čiji su prethodni albumi odjeknuli i izašli debelo van okvira i interesovanja alternativne publike. Sada bi valjalo da bljesnu drugačije, istinitije, još jače.

Pravi muzički heroj biće jednako bitan i akademiku i bubuljičavom musavku iz posljednje klupe. Stihovi će im odjekivati istim ehom i na protestnom maršu i pod svodom klasične koncertne dvorane. Oni su čuvari prizme, koja sve haotične snopove naše stvarnosti razdvaja u čiste obrise dana što dolaze. Muzički vjesnici neke jasnije budućnosti su tu, da nas spreme, ojačaju, naoružaju osmijehom i novom nadom.

Solange

02-solange

TBA

U 2019, kao prije dvije godine, bitno je podsjetiti da je Solanž mnogo bitnija sestra Nouls od tamo neke Bijonse. Njene marketinške taktike nalik su bacanju sićušnih nuklearki: tako je, u intervjuu Njujork tajmsu prošlog mjeseca, Solanž kao da neće nabacila da novi, neimenovani album izlazi početkom ove godine. Ako bude na nivou genijalnog „A Seat at the Table“ (2016), biće i rani kandidat za vrh godišnje liste.

Vampire Weekend

Mitsubishi Macchiato

Ezra Kenig je jasan: novi album, koji će se satirično-ironično najvjerovatnije zvati „Mitsubishi Macchiato“, spreman je za nas. Čeka se samo pravi trenutak da konačno krene četvrti vampirski vikend…

Za neupućene: zašto uopšte nestrpljivo očekivati ploču koja još nema zvaničnog naziva, ni datuma izlaska? Jednostavno, jer je prethodna, „Modern Vampires of the City“, vjerovatno najbitnija ploča našeg vremena. I zato što je Vampire Weekend najveći indi bend modernog doba.

The Cure

03-the-cure

TBA

Prvi album benda The Cure od 2008. godine… Pa kako se ne radovati novom muzičkom čedu, novoj mračnjačkoj napasti iz laboratorije Roberta Smita!

– Čekaju nas vrlo uzbudljiva vremena – glasi njegova kratka najava albuma o kojem ništa ne znamo, osim to da će ga od kraja proljeća pratiti žestoka marketinška kampanja i turneja širom Evrope, gdje će, između ostalog, svirati i na novosadskom Egzitu.

Sharon Van Etten

Remind Me Tomorrow

Jedna od omiljenih kantautorki današnjice, prva među „damama sa gitarom“, Šeron van Eten već 18. januara donosi album „Remind Me Tomorrow“.

Obećanje o „spajanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“ kao da je izašlo iz „Crne kolibe“ serije „Twin Peaks“ Dejvida Linča, u čijem je snimanju učestvovala prije dvije godine. Prvi singl „Comeback Kid“ sluti na takvu atmosferu, uz nikad više distorzije, haosa i bijesa rok boginje.

The Raconteurs

04-the-raconteurs

TBA

Slušajte fanove: od svih projekata Džeka Vajta, The Raconteurs je vjerovatno najplodniji, najsubverzivniji i najinteresantniji. Prvi singlovi nakon 11 godina, „Sunday Driver“ i „Now That You're Gone“, obećavaju zabavan, sočan, u našem vremenu bitan materijal. Vajt godinama luta, pronalazi se, gubi, izmiče sam sebi. Vrijeme je da zablista.

Ariana Grande

Thank U, Next

Ako bi baš trebalo da izdvojimo nekoga iz pulsirajućeg mjehura konfekcijske pop šećerleme, neka to bude Ari. Ariana Grande je decembarskom hitčinom „Thank U, Next“ perfektno najavila album za početak 2019. godine. „Džepna Venera“ našeg vremena ima pred sobom brisani put, da nošena hajpom dostigne visine Bijonse i Rijane. I da nam usput poruči ponešto zaista bitno i istinito, jer ovo je ipak njeno vrijeme.

Deerhunter

Why Hasn't Everything Already Disappeared?

Bredford Koks, omiljeni provokator indi roka, spreman je da zaogrne prepoznatljivi plašt teatralne očuđenosti na novom albumu, koji izlazi već 18. januara. Fanovi već četiri godine čekaju novo prizivanje propasti i apokalipse, koje Koksov stilski dodir zna da učini neodoljivim. Uz dodir genijalnog producenta Bena Alena i pomoć ikone Kejt Le Bon, eto poziva za vrlo opasno putovanje.

Chromatics

Dear Tommy

Album koji čekamo – ili koji je trebalo da dobijemo još 2015. godine. U nekom misterioznom događaju koji je za Džonija Džuela bio iskustvo blisko smrti, „Dear Tommy“ je izbrisan! U namjernom ili slučajnom momentu haosa, frontmen grupe Chromatics uništio je 15.000 spremljenih diskova i 10.000 ploča!

„Dear Tommy“ je konačno spreman. Prema riječima menadžera benda, to su ,,iste pjesme, isti redosljed, isto sve, samo još bolje“. Možemo da ih očekujemo već u prvoj polovini godine.

Beirut

05-beirut

Gallipoli

Za prvi dan februara rezervišimo krstarenje Mediteranom na brodu kapetana Zeka Kondona, mastermajnda projekta Beirut. Ovaj indi trubadur je više od godinu zaokruživao album u Njujorku i italijanskom gradiću Gvanjano. Uvodna i naslovna pjesma, već objavljena, obećava povratak melodici koja je bend proslavila prije deceniju.

The Weeknd

Chapter 6

Abel Makkonen Tesfaye, brandovska figura moderne r'n'b muzike poznatija pod imenom The Weeknd, podigla je veliku prašinu početkom prošle godine, sa šest pjesama na odličnom EP-u „My Dear Melancholy“.

Fanovi očekuju „Chapter 6“ – novu iskrenu i potpuno osobenu dekonstrukciju propale ili nacikle veze iz prizme nepopravljivog destruktivca. I još štošta – jer Abel zaista stvara pakleno opasnu muziku. Uz nova nagađanja, što je tu ispjevao Seleni Gomez, a što nekoj drugoj ženi…

FOTO: pinterest.com / utterbuzz.com / festileaks.com / 4ad.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *