Već viđeno – Priča o filmu

Već viđeno srpsko/jugoslovenska je psihološka tragedijadrama koja pri kraju prelazi u žanr horora i trilera iz 1987. godine koju je režirao i napisao Goran Marković. Glavne uloge tumače Mustafa Nadarević, Anica Dobra, Bogdan Diklić i Goran Sultanović. Radnja se odvija oko muzičkog instruktora koji ima avanturu sa jednom djevojkom koja ga potom brzo zaboravi, dok se on zaljubio. Njeno odbijanje i njegova trauma iz djetinjstva na kraju dovode do tragedije. Film je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u Puli. Britanski filmski institut uključio je Već viđeno na listi 100 najboljih evropskih filmova strave. Također je jedini srpski film koji je zastupljen u prestižnoj enciklopediji horor filma Overlook Film Encyclopedia: Horror iz 1994. autora Phila Hardyja.

Radnja

Mladić ulazi u pozorište gdje prečuje kako nakon podugog kašnjenja izvođač još uvijek kasni. Zbog njegove zamjene, iz ludnice je dovezen ostarjeli pijanist Mihailo koji odsvira i zadivi publiku. No mladić ga se prisjeća od djetinjstva… 1971., Mihailo je nekada bio vrhunski pijanist, ali je odlučio radije živjeti tihim životom kao nastavnik klavira u obrazovnom centru. Kolege ga smatraju čudakom, ali ga ostavljaju na miru da živi svoj usamljenički život. U obrazovnom centru pojavi se mlada djevojka, Olgica, koja je nova profesorica baleta. Ona iz dosade odluči imati seks za jednu noć s Mihailom, te ga potom brzo ostavi, iako se on zaljubio u nju. Otkriva da je vrlo ćudljive naravi jer živi u malom stanu sa ocem alkoholičarom i mlađim bratom koji sebi ne može priuštiti operaciju oka te stalno odlazi u njenu sobu. Tako jednom prilikom njen brat naiđe na Mihaila i Olgicu usred seksa te pobjegne napolje. To Mihaila podsjeti na vlastito djetinjstvo kada je uhvatio oca kako ima aferu sa drugom ženom, nakon čega su se njegovi roditelji razveli. Jedan instruktor karatea već se najavljuje kao novi kandidat za Olgicinog ljubavnika.

Kada se na Olgicin podsticaj uspije organizovati doček štafete u obrazovnom centru, praćen velikom pažnjom medija, ona nagovara Mihaila da mora odsvirati na klaviru. Međutim, usred TV prenosa uživo, u prisustvu jugoslovenskih visokih zvaničnika, on odbija jer se prisjeća incidenta iz djetinjstva kada su nove jugoslovenske vlasti osudile njegovog oca samo zbog toga jer je nastavio svirati klavir tokom Drugog svjetskog rata, što je protumačeno kao saradnja sa silama Osovine, stan im je konfiskovan a majka mu je tada umrla od stresa. Nakon fijaska, Olgica je ljuta i odlazi imati seks sa novim ljubavnikom. Mihailo se osjeća izdanim, poludi, uzme mač i ode do njenog stana. Tamo ubija njenog oca, odsijeca ruku Olgicinog ljubavnika, kojeg potom dokrajči te ubija i nju, ali stiže policija te ga hapsi. Sve je to vidio njen mali brat, koji se sada mladić u pozorištu te prepoznaje Mihaila. Na kraju ga odluči zadaviti kada je ovaj ostao nasamo, ali film ne pokazuje da li je to zaista i učinio.

Glavne uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *