KONCERT “KORNI GRUPE”: Večiti sjaj velikana

Poznati muzičari sa prijateljima u Sava centru podsetili, posle mnogo godina, na nezaboravne pesme

LEGENDARNA “Korni grupa” je, uz pomoć prijatelja, pred oko 2.000 poklonika raznih generacija, u četvrtak veče u beogradskom Sava centru održala toliko dugo očekivan, dvoipočasovni povratnički koncert, i podsetila na nezaboravne pesme nastale u periodu od 1968. do 1974, uz nekoliko repertoarskih iznenađenja.

Posle niza malera koji su zadesili grupu od zakazivanja koncerta, prvobitno planiranog za 30. novembar 2018, na sceni su se u četvrtak veče, od članova originalne postave, pojavili klavijaturista Kornelije Kovač i gitarista Josip Boček, a pridružili su im se Aleksandar Miletić (klavijature), Ratko Ljubičić (bubnjevi), Peđa Milanović (bas gitara), članovi nekadašnje grupe “Peti element” kao prateći vokali i petorica pevača koji su se smenjivali za mikrofonom.

Jedinstvenu muzičku retrospektivu otvorio je, posle prigodne uvodne reči čuvenog voditelja i pionira rok novinarstva Nikole Neškovića, frontmen “Kerbera” Goran Šepa Gale izvodeći “Devojčice mala” i “Prvo svetlo u kući broj 4”, da bi se kasnije za mikrofonom smenjivao sa Dejanom Cukićem, Zoranom Šandorovim, Dušanom Svilarom i Dadom Topićem, koji se, uprkos najavama da, možda, neće zapevati, ipak, pred kraj pojavio na sceni. Cukić, koji je bio i svojevrsni voditelj, podsetio je i na “kornijevce” koji nisu više sa nama – Dušana Prelevića Preleta, Vladimira Furduja Furdu, Velibora Borka Kacla i nedavno preminulog Bojana Hreljca.

Goran Šepa Gale, Foto I. Marinković

Nizale su se “Kuda ideš, svete moj”, “Čovek i pas”, a pravo iznenađenje priredio je Dušan Svilar otpevavši “Ti samo budi dovoljno daleko”, vanvremensku baladu “Generacije 5”, za koju je muziku napisao Kovač, kao i za “Pseto”, koje je u četvrtak veče, sasvim prikladno, izveo Gale Kerber. Iskakanje iz repertoara “Korni grupe” predstavljao je i “Dinamit”, prepoznatljiv instrumental Josipa Bočeka. “Slika”, kompleksni “Put na istok”, “Jagode i maline”, “Ivo Lola” činili su nezaobilazan deo ovog jedinstvenog vremeplova.

Kornelije Bata Kovač,Foto I. Marinković

Prvi taktovi himne “Moja generacija”, koju je ovom prilikom izveo Šandorov, izmamili su snažan aplauz i nostalgično sećanje na veliku pesmu koja nas je predstavljala na “Evrosongu” 1974. A znatno ranije, 6. novembra 1969, “Korni grupa” je održala svoj prvi pravi koncert, na šta je podsetio Cukić najavljujući legendu koja je pevala i te večeri – Dadu Topića. “Dobro veče, Beograde. ‘Korni grupa’ za sva vremena. ‘Moja najdraža pesma’, najavio je, uz ovacije, legendarni pevač klasik “Jedna žena”. Zapevao je Topić i “Etidu”, a zatim i, za kraj zvaničnog dela, zajedno sa Cukićem, “Trla baba lan”, gde su se, tokom pesme, uz glasnu podršku publike, na sceni pojavili svi učesnici koncerta. Zajedno su, na bis, uz posetioce na nogama, ponovo izveli “Moju generaciju”.

Foto I. Marinković

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *