Ne okreći se sine – Priča o filmu

Ne okreći se, sine je jugoslovenski film, snimljen 1956. godine u režiji Branka Bauera. Smatra se jednim od najboljih ostvarenja jugoslavenske i hrvatske kinematografije 1950-ih.

Kratak sadržaj

Partizanski ilegalac, inžinjer Neven Novak bježi iz voza sa kojim ustaše prevoze zatvorenike u Jasenovac. Posle uspješnog bjekstva on, iz zagrebačkog ustaškog dječijeg doma, pokušava izbaviti sina Zorana, dječaka koji je indoktriniran ustaškom i nacifašističkom ideologijom. Kada Zoran sazna da mu je otac neprijatelj režima, odbija da bježi sa njim na partizansku teritoriju. Novak se suočava sa sinovljevim otporom i mrežom koju oko njega stežu policija i agenti.

Likovi
Glumac Uloga
Bert Sotlar Neven Novak
Zlatko Lukman Zoran Novak
Lila Andres Vera
Radojko Ježić Leo
Zlatko Madunić Agent
Tihomir Polanec Čistač cipela
Marija Merlić Paola
Viki Glovacki Portir
Branko Špoljar Brkić
Nikša Štefanini Šef ustaške službe
Kruno Valentić Policajac
Zanimljivosti

Jedna od scena u filmu, u kojoj ustaški agenti tokom racije na ulici privode Jevreja, a on bez uspjeha moli građane da mu pomognu, se temelji na anegdoti kojoj je sam Bauer bio svjedočio za vrijeme rata.

Film je poznat i po tome što je u njemu budući hrvatski predsjednik Stipe Mesić statirao u ulozi ustaškog oficira. Kao pomoćnik režisera u snimanju filma je sudjelovao i bivši partizanski oficir Simo Dubajić, poznat po sudjelovanju u blajburškom masakru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *