NOVI ALBUM “VAN GOGA”: Žestoko “More bez obala” sa stadionski pevljivim refrenima

“Vangogovci” Srba, Đule i Cvika / Foto Dunja Dopsaj

“Novosti” na preslušavanju novog studijskog albuma “Van Goga”, koji će biti objavljen 13. februara

ROK bend visokog napona “Van Gog” objaviće 13. februara 10. studijski album pod nazivom “More bez obala”, sa 10 pesama. Frontmen, gitarista, glavni autor i osnivač grupe Zvonimir Đukić Đule, uz bubnjara Srbu Radivojevića jedini član originalne postave, pozvao je “Novosti” na preslušavanje u svoj ukusno skockani studio u Luci Beograd. Na zidovima vise posteri, fotografije i mudrolije Džimija Hendriksa, singlica “Bitlsa”, scena iz “Kuma” sa Marlonom Brandonom i Al Paćinom, fotografija Davorina Popovića, Zdravka Čolića i osnovca Đuleta… Tu je i velika slika Sijene, njegovog omiljenog italijanskog grada, sa ogromnim kulturnim i umetničkim nasleđem… Domaćin donosi kafu i preslušavanje može da počne.

– Ovo nam je najbolji album do sada i veliki iskorak za “Van Gog” – ushićen je Đule, dok sa zvučnika dopire uvodna numera “Ruža i trn”. – To je naša oda životu, a ne tuzi, mada smo se više isplakali nego ismejali. Album je hrabrost da se i posle 33 godine menjamo i ne robujemo postignutom. Ključno pitanje u ovoj numeri je da li je teže čoveku u pustinji, ili pustinji u njemu.

Naglašava da je “Van Gog” jedna od onih grupa koje ne veruju u priču da je došlo vreme singlova, već se osmelila da sa publikom podeli 10 novih pesama, nikada veće kalorijske vrednosti. Zato su odlučili da publici koja neguje ljubav za Dan zaljubljenih poklone 100.000 primeraka albuma “More bez obala”, koje objavljuju pod etiketom “Van Gog produkcija”. Sledeće iznenađenje spremaju 8. marta, kada će “Laguna” objaviti istoimenu knjigu, u kojoj je više od 90 pesama koje je Đukić napisao za “Van Gog”, ali i 50 ekskluzivnih fotografija koje je on snimio po belom svetu gde je njegova grupa nastupala. Kao poklon uz knjigu ide novi disk, ali i di-vi-di sa njihovog rođendanskog koncerta u “Belekspo centru” u Beogradu, u akustičnoj i električnoj verziji.

Slede numere “Emotivno miran”, pa “Više te ne volim ko pre”, temperamentnog ritma i stadionski pevljivog refrena, inače, drugi singl, “Za suze nema vremena” (prvi singl), “Milion novih ljubavi”, “Možda baš sad” (za koju je snimljen prvi spot moguće), “Gotovo je sve” (koju su premijerno izveli na dodeli muzičkih nagrada u “Štark areni”).

– E, ovo je pesma koja nikog neće ostaviti ravnodušnim, u njoj očekujemo i publiku i bend u đinđuvama i zvoncarama – primećuje Đule dok donosi rakiju “vangogovaču” u stilizovanoj flaši u obliku lobanje (kakve se ne bi postideo ni Kit Ričards) i iste takve dve čašice, da nazdravimo za album.

Đule sa našim reporterom / Foto Z. Đukić

Studijom odjekuje “Spremni za let”, za koju nam Đule veli da je retro stvar u kojoj bend horski peva:

– Ovo je naš omaž šezdesetim, sa tinejdžerskom energijom i žestinom kakvu poseduje neki početnički bend, kad ti Đule kaže. Govori o hrabrosti sa osećajem tolerancije, šta sve smeju oni koji su spremni za let. Hrabrima i vila daje krila!

Tokom preslušavanja, Đule malo udara ritam glavom, pa rukom, a malo gleda u mobilni telefon. Na redu je pretposlednja kompozicija “Pismo ocu”, zbog koje se, priznaje nam, mnogo namučio.

– To je bio moj način da se sa ocem, koji se upokojio pre dve godine, ispričam i razmenim sve poruke i priče koje nismo stigli da ispričamo – veli muzičar. – Da mu se zahvalim za sve što je uradio za porodicu, što me je naučio poštenju i što sam srećniji kao šegrt nego kao majstor. Ovo je moja najkrucijalnija stvar. Siguran sam da će ostati za anale, baš kao i “Anđele, moj brate”.

Album zatvara stvar “Kakvo divno veče”, predviđena za kraj koncerata, za rastanke i ponovne sastanke.

– Novi album je kao film u 10 poglavlja, menjaju se scene i mizansceni, a glavni junak se suočava sa dilemom pustinje duše – sumira Đule. – Odlučno kaže da ne želi da se preda, ali da ne voli više kao pre. Shvata da za suze više nema vremena i odlučno kreće u pustinju, svestan da milion novih ljubavi čeka na njega. Stiže u oazu, uviđa da kreće dalje morem bez obala, i odlučno kaže – gotovo je! Paljbom pozitivnih rifova, dolazimo do tačke epicentra u pesmi “Spreman za let”.

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *