NOVU KNJIGU MILETE PRODANOVIĆA OBJAVILA IZDAVAČKA KUĆA „ARHIPELAG”

Uzbudljive priče o vremenu tranzicije

U pojedinim pričama iz ove knjige pisac istražuje granice stvarnosti, uključujući i svoju prozu i elemente fantastike, ali se vrlo brzo u sudaru sa stvarnošću pokazuje kako je stvarnost tranzicije fantastičnija od svake fantastike

Nova zbirka priča poznatog savremenog srpskog pisca i umjetnika Milete Prodanovića „O papagajima i predatorim” objavljena je nedavno u izdanju izdavačke kuće „Arhipelag” u prestižnoj ediciji „Zlatno runo”. Satirične, crnohumorne i alegorijske priče o savremenom trenutku i o vremenima koja mu prethode oblikuju u knjizi „O papagajima i predatorima” snažnu društvenu kritiku.

Prodanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije. U tim pričama prepoznaćemo naše vrijeme, događaje kojima smo svjedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obilježile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj real socijalizma, ratovi za jugoslovensko nasljeđe i njihov nesmireni odjek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promjene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo odjek u novim pričama Milete Prodanovića.

Prodanovićeve priče govore o naglom slomu jednog sistema vrijednosti i o sporom i mučnom nastanku novih, od kojih su mnoge moguće samo u mutnim, prelaznim vremenima. U tom nejasnom prostoru prebivaju Prodanovićevi junaci, od kojih jedni u nedostatku uređenosti prepoznaju svoju bogomdanu priliku, dok drugi, ostajući na margini društvenih procesa, postaju lucidni i nesvakidašnji hroničari modernog doba.

Ono što je u jednom trenutku djelovalo kao fantastika i kao nemogući događaj potvrđuje se kao jedina dostupna stvarnost. U dvjema pričama iz ove zbirke kao junak se pojavljuje Ivo Andrić.

S.Ć.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *