Predstavljen Basarin „Atlas pseudomitologije“

Nova knjiga Svetislava Basare – „Atlas pseudomitologije“, predstavljena je protekle nedelje u Biblioteci grada Beograda.

O knjizi, koju je Službeni glasnik objavio u saizdavaštvu sa Institutom za javnu politiku, pored autora, govorili su: direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan, direktor izdavaštva Petar V. Arbutina i direktor izdavačkog sektora Instituta za javnu politiku dr Vladimir Abramović.

„Kroz oštro, ali vešto pero kultnog pisca, srpska istorija predstavljena je na drugačiji način. Takva dela su potrebna jer navode na razmišljanje i preispitivanje a, iznad svega, razvijaju kritičko mišljenje, što je osnov razvoja svakog društva“, rekla je između ostalog na promociji Jelena Trivan.

„Srpska istorija se simbolično završila, tačnije – iscrpela, dvanaestog marta dve hiljade treće godine, na dan kada je – posle serije generalnih proba i pokušaja, koji su mesecima uvežbavani pred očima (i uz blagoslov) takozvanih bezbednosnih službi i čitave javnosti – ritualno pogubljen Zoran Ðinđić, ličnost kojoj je samo malo nedostajalo da savlada dvestagodišnju inerciju i da – kao što je to mnogo pre njega u Rusiji učinio Petar Veliki – otvori prozor, ne u Evropu nego u realnost, da savlada otpor polufeudalnih, parazitskih elita i da Srbe – sumornu koloniju višećelijskih organizama – usmeri ka stvaranju zajednice slobodnih ljudi – nacije. Život u Srbiji je, istina, i posle tog datuma nastavio da teče, ali čisto biološki, na način na koji nokti i kosa rastu posle smrti, u obliku matematičkog skupa individua koje svoj smisao pronalaze isključivo u recikliranju prošlosti i koje na okupu održavaju opskurni kultovi tenisera i lošeg piva.“

https://www.danas.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *