ŠERBEDŽIJI NAGRADA „MERI PIKFORD”

Glumac, režiser i muzičar Rade Šerbedžija dobio je prestižnu nagradu „Meri Pikford” za „poseban umjetnički doprinos industriji zabave”. Nagrada će mu biti svečano uručena 22. februara u hotelu „Mondrijan” u Holivudu.

Nagradu „Meri Pikford”, nazvanu po jednoj od prvih filmskih zvijezda, dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (IPA), a Šerbedžija će se tako naći u društvu Roda Stajgera, Alana Pakule, Frensisa Forda Kopole, Karla Maldena, Maksimilijana Šela, Keti Bejts, Džodi Foster, Suzan Sarandon, Majkla Jorka i drugih umjetnika koji su dobili ovu nagradu.

– Rade je glumac bez granica, njegovi talenti nemaju granica. Zaista je zaslužio nagradu „Meri Pikford” za izuzetan umjetnički doprinos industriji zabave – rekla je predsjednica IPA Mirjana van Blarikom.

Šerbedžija je ovladao raznovrsnim pozorišnim ulogama, od Pera Ginta, preko Don Žuana, Edipa, pa do Hamleta, kralja Lira i Ričarda Trećeg, a glumio je u više od 150 filmova u kojima su mu partneri bili Tom Kruz, Val Kilmer, Majkl Kejn, Lajam Nison, Vanesa Redgrejev, Glen Klouz, Šarliz Teron i Džon Turturo. Radio je sa režiserima poput Džona Vua, Stenlija Kjubrika, Klinta Istvuda i Filipa Nojsa. Rade je omiljeni glumac makedonskog režisera Milča Mančevskog, koji ga je angažovao za film „Prije kiše”, a Šerbedžija je za tu ulogu dobio nagradu „Zlatni lav” na Filmskom festivalu u Veneciji.

Priredila: S.Ć.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *