Nada Šargin: Zaljubila sam se u Nikšić

Prvakinja Narodnog pozorišta o liku Zorke u mini-seriji “Grudi” (RTS), filmu “Delirijum tremens”, novim ulogama, ćerki Evi…

HARIZMATIČNA glumica Nada Šargin, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, poslednjih meseci nema vremena da predahne od posla. Niže ulogu za ulogom, pa je tako ovih dana gledamo na velikom platnu, televiziji i u teatru. Lik Sanje dočarala je u filmu scenariste i reditelja Gorana Markovića “Delirijum tremens”, prikazanom na nedavno završenom Festu, a na jesen ćemo na RTS pratiti i istoimenu seriju. Od prošle subote, Šarginovu gledamo i kao Zorku u mini-seriji “Grudi” (RTS 1, 21.00), u produkciji Televizije Crne Gore. Njen lik je zavolela čim je pročitala scenario Vladislave Vojnović, mada joj je rediteljka Marija Perović, u početku, namenila drugu ulogu.

– Marija je želela da igram Anu, ali osetila sam da taj lik treba da tumači neko drugi. Preporučila sam joj neke koleginice, među njima i moju dobru prijateljicu Mariju Škaričić, čijim sam umetničkim talentom oduševljena. I odabrala je Mariju, što se pokazalo kao odličan izbor – otkriva umetnica za “TV novosti”, dodajući da je rediteljki priznala i da zavidi glumici koja će igrati Zorku. – Nedelju dana pred početak snimanja, Perovićeva me je pozvala i pitala da li mogu da igram Zorku, jer je sa izabranom glumicom došlo do problema sa uklapanjem snimajućih dana. I tako sam, iznenada, na moju veliku radost, otišla u Nikšić.

 

* Zašto vam se Zorka toliko dopala?

– Zanimljive su mi žene poput nje. Simpatična je osoba i odana prijateljica, tako da joj se lako praštaju i ispadi. Voli sebe i bori se za svoje potrebe, ali se isto tako suočava sa sobom, priznajući sebi neke zablude i pogrešne izbore, što znači da sazreva.

ROKENROL NE ZNA ZA GODINE * PRIPREMATE li nove uloge? – U završnoj fazi je film “Otac”, reditelja Srdana Golubovića, u kojem igram manju, ali zahtevnu ulogu uz Gorana Bogdana, Milicu Janevski i Borisa Isakovića. Televizijski film “Zašto”, u produkciji RTS-a i režiji Predraga Velinovića, o bombardovanju zgrade televizije, trebalo bi da bude prikazan na 20. godišnjicu bombardovanja. Igram ćerku koja je sa majkom (Dara Džokić) u zategnutim odnosima. Krajem maja počinje snimanje filma Olega Novkovića “Živ čovek”, po scenariju Milene Marković, u kojem Nikola Đuričko i ja igramo rokerski par u četrdesetim. Jedva čekam da “uđem” u taj lik! Pripremam se i za ulogu u filmu “Kelti”, mlade i darovite Milice Tomović, zbog koje u izvesnoj meri treba da se transformišem, pa vežbam po kući da drugačije hodam. A na jesen me očekuje privlačan zadatak u “Tragu”, prvom filmu Nenada Pavlovića.

* Po čemu ćete pamtite atmosferu na snimanju “Grudi”?

– Uživala sam u radu sa divnom ekipom, a na setu su mi posebno bili zabavni Nikšićani. Dopao mi se i njihov grad. Osim što sam imala priliku da se duže družim sa Škaričićevom, koja, inače, živi u Zagrebu, prvi put sam radila sa crnogorskom glumicom Dubravkom Drakić. I ona mi je, takođe, postala prijateljica. Tu su bili i Mira Banjac, Vojin Ćetković i Aleksandar Đurica, sa kojima uvek rado sarađujem, kao i crnogorski umetnici čija energija i humor me uvek razgale. Ceo projekat bio je ispunjen posebnom toplinom, a to je ono što mi je potrebno. Takođe, dopao mi se scenario koji je pun emocija i humora.

* Igrate Sanju u filmu “Delirijum tremens”, kao i u istoimenoj TV seriji. Šta vas je privuklo toj ulozi?

– To što smo potpuno različite, a obe smo glumice. U jednom delu filma sam se identifikovala i sa Dagijem, glavnim glumcem, čiji lik tumači Tika Stanić. Dagi je fascinantan i harizmatičan umetnik, mahnit i opsednut glumom. Ali, ponekad imam utisak da se zbog te opsednutosti može nešto i izgubiti, pa zato treba biti samokritičan i sačuvati zdravlje. Verujem da se može ići i drugim putem. Međutim, njime krenemo tek kada nas, kao Dagija, nešto udari po glavi. Tada shvatimo da smo sami sebi i najveća podrška i najveći neprijatelj, kao i da se treba radovati i drugim stvarima u životu.

* U toku je snimanje serije “Dug moru”, reditelja Gorana Gajića i scenariste Stevana Koprivice. Koji lik vam je poveren?

– Igram Marušku – hladnu, čvrstu, pronicljivu i jaku ženu, koja je vezana za brata i familiju. Veoma je požrtvovana. Poseduje erotski naboj, ali nosi u sebi i neku duboku usamljenost. Njen lik je još u nastajanju, piše se, a ja imam priliku da učestvujem u tome, zbog čega sam uzbuđena, jer će u seriji biti i mistike. Već sam se vezala za taj lik.

* Dobitnica ste prestižnih domaćih i inostranih filmskih i pozorišnih nagrada. Šta vas više privlači: veliko platno ili teatar?

– Trenutno imam više ponuda za uloge u filmovima, što mi prija. Takođe, igram i u šest predstava i u svakoj imam zahtevnu ulogu. Posle dužeg vremena, a da to nije zbog trudnoće, neću imati probe u pozorištu. I ne osećam nikakvu krizu, valjda je to i pokazatelj zrelosti. Poslednjih godina radila sam na zahtevnim zadacima i sada mi je potrebna pauza, da akumuliram energiju. U pozorišnim ulogama neprestano pronalazim nešto neizgovoreno, u svakoj novoj predstavi naučim nešto novo. Ipak, bila sam “zarobljena u umoru”, a sada osećam da se oslobađa mnogo toga u meni što me je ranije kočilo.

* Kako ćerka Eva (5) reaguje na vašu popularnost?

– Ona je tek sada počela da shvata da se ja pojavljujem na televiziji i u novinama, i to je oduševljava. Dopada joj se što me neki ljudi prepoznaju, pa voli da pred drugima izgovara moje ime.

Nada Šargin Foto Zoran Jovanović

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *