OTVORENA 74. TRADICIONALNA IZLOŽBA ULUCG I URUČENE NAGRADE „MILUNOVIĆ, STIJOVIĆ I LUBARDA”

Nagrađeni Đuranović, Rastoder, Pavićević i Šofranac

Ono što odlikuje ovo Udruženje jeste veliki rast od onog inicijalnog prije 74 godine, kada je ono brojalo 16 članova, a danas sa ponosom možemo reći da broji 480 članova

U Umjetničkom paviljonu, u Podgorici otvorena je 74. Tradicionalna izložba, na kojoj su dodijeljene tri referentne nagrade „Milunović, Stijović i Lubarda“ za ostvarenja iz različitih likovnih oblasti: Velibor Pavićević za crtež, Natalija Đuranović za slikarstvo i Adin Rastoder za skulpturu. Stručni žiri dodjeljuje i nagradu za najbolju izložbu na nivou države u toku predhodne, 2018. godine, koju je ovog puta dobila umjetnica Maja Šofranac.
-Ono što odlikuje ovo Udruženje jeste veliki rast od onog inicijalnog prije 74 godine, kada je ono brojalo 16 članova, a danas sa ponosom možemo reći da broji 480 članova. Taj rast je pratio i aktivnost članova Udruženja – kazao je u ime Udruženja Abaz Dizdarević. Ispred žirija obratila se Anja Marković.
-ULUCG danas slavi svoj 74. rođendan i velika mi je čast da sam danas ovdje. Ova institucija je osnovana sa ciljem da okuplja umjetnike, stvori novi izlagački prostor i prezentuje radove publici. Umjetnički paviljon je mjesto izlaganja, razmjene ideja i izvor inspiracija, stoga ne čudi što umjetnici sa sentimentom govore o Udruženju, a izlaganje u Umjetničkom paviljonu doživljavaju kao čast. Žiri je, na čelu sa Petrom Ćukovićem, Markom Markovićem, Belim Delibašićem, Ivanom Milojko i mojom malenkosti, donio je odluku koji radovi će ponijeti nagradu – kazala je ona.
Shodno dugom kontinuitetu i brojnosti izlagača, ova izložba revijalnog tipa spada u red najznačajnijih likovnih smotri u Crnoj Gori. Izložba ove godine obuhvata djela 115 umjetnika, članova ULUCG.
-Zaista je velika čast i učestvovati, a tek dobiti ovu značajnu nagradu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore – kazao je Adin Rastoder nakon uručenja nagrade, ističući da mu ovo priznanje mnogo znači.
Slične utiske dijeli i Natalija Đuranović.
-Nagrada „Milunović, Stijović i Lubarda” je veoma značajna za umjetnike, jer se radi o jednoj od najvećih nagrada ULUCG. Ova nagrada je na neki način i potvrda kvaliteta moga kontinuiranog rada, a naročito mi je drago što je slika za koju sam dobila nagradu iz mog najnovijeg ciklusa, koji sam započela u 2017. godini – kazala je Đuranović.
Nagrađeni Velibor Pavićević je kazao da mu je ovo već treći put da dobija nagradu ULUCG.
-Priznanje svakako znači jer je ono potvrda za prethodni rad. Ranije je to bilo za skulpturu, a sada je za kolaž, koji je rad sa moje posljednje izložbe koju sam imao u Perjaničkom domu. Istraživao sam sa papirom, njegovu samu prirodu kao materijala, ujedno pokušavajući da napravim neku sponu između plitkog reljefa na taj način. Zadovoljstvo je što neko primjećuje i što osjeća to što radite – kazao je Pavićević.
-Iznenađena sam i nijesam očekivala ovu nagradu. Izuzetan je osjećaj jer je izložba za koju sam dobila nagradu spremana nekoliko godina, a centralni motivi izložbe su savremeni čovjek u savremenom društvu i njegovi mehanizmi prilagođavanja, u suštini kako ostati svoj, a ne biti jedan od drugih – kazala je Maja Šofranac.
A.Ć.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *