Sedmorica veličanstvenih/The Magnificent Seven – Priča o filmu

The Magnificent Seven (naslov preveden kao Sedam veličanstvenih ili Sedmorica veličanstvenih) je američki western film snimljen 1960. u režiji Johna Sturgesa. Predstavlja remake klasičnog japanskog filma Sedam samuraja, a radnja je smještena u Meksiko gdje stanovnici osiromašenog sela angažiraju malobrojnu grupu američkih revolveraša da ih obrane od velike bande razbojnika. The Magnificent Seven, koji je u glumačkoj postavi okupio neke od najvećih hollywoodskih zvijezda svog doba, je postao jedan od najpopularnijih vesterna svih vremena i klasični primjer žanra. Tome je doprinos dala i popularna muzička tema Elmera Bernsteina, kasnije korištena u reklamama za Marlboro cigarete.

Film je dobio tri nastavka, te remake u obliku TV-serije 1990-ih.

SADRŽAJ

Svake godine razbojnik terorizira meksičko farmersko selo. Trojica farmera poslana su u SAD kako bi pronašli revolveraše da ih obrane. Oni unajme skupinu od sedam opasnih revolveraša s ciljem da zaustave opakog razbojnika i njegovu bandu.
Kada meksičko selo opljačka grupa razbojnika predvođenih okrutnim Calverom, njegovi stanovnici nemaju drugog izbora osim predati svoju teško zarađenu ljetinu. Strahujući da će zbog razbojnika skapavati od gladi, vođe sela poslušaju savjet jednoga starca te odluče kupiti oružje kako bi odbili sljedeće napade bandita. Stigavši u pogranični grad, oni sretnu okorjeloga revolveraša Chrisa koji im kaže da bi prošli jeftinije ako bi unajmili ljude umjesto da kupe oružje. Iako seljani ne mogu puno toga ponuditi Chrisu, revolveraš napokon pristane raditi za njih te okupi još šest oštrookih strijelaca kako bi mu pomogli stvoriti ujedinjenu frontu protiv bandita.

Scenarist:William Roberts
TRAJANJE: 128 min

https://mojtv.net/film/40384/sedmorica-velicanstvenih.aspx

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *