Adrien Brody – Biografija

Adrien Brody (rođen 14.04.1973.), američki glumac. Dobitnik je Oscar za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Romana Polanskog Pijanist (2002.), čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade.

Životopis
Rani život

Brody je rođen u Woodhavenu u Queensu u New Yorku, kao sin Sylvije Plachy, fotoreporterke, i Elliota Brodyja, umirovljenog profesora i slikara. Brodyjev otac je Židov, dok je njegova majka rođena u Budimpešti u obitelji katolika i židovke. Kao dijete, Brody je nastupao u iluzionističkim predstavama na rođendanskim proslavama kao “The Amazing Brody”. Pohađao je njujoršku Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Roditelji su ga upisali na glumačke tečajeve kako bi ga udaljili od opasnih klinaca s kojima se družio.

1992. je teško ozlijeđen u motociklističkoj nesreći u kojoj je odletio preko auta i udario nogama o pločnik. Proveo je mjesece oporavljajući se.

Karijera

Pohađajući tečajeve glume u mladosti, s trinaest godina je nastupio u manjem kazališnom komadu i televizijskom filmu na PBS-u. Brody je lebdio na granici slave, zaradivši nominaciju za nagradu Independent Spirit za ulogu u filmu Restoran (1998.) i kasnije pohvale za uloge u Ljetu kad je ubijao Sam Spikea Leeja i Tankoj crvenoj liniji Terrencea Malicka. Veliku pozornost i dobre recenzije je zaradio i za ulogu u filmu Romana Polanskog Pijanist iz 2002. Kako bi se pripremio za ulogu, Brody se povukao, prodao stan i auto, naučio svirati Chopina na klaviru i izgubio 13 kilograma. Uloga mu je donijela Oscar za najboljeg glavnog glumca, čime je postao najmlađi glumac koji je ikada osvojio tu nagradu. Za izvedbu je osvojio i nagradu Cesar i tako postao jedini američki glumac kojem je to pošlo za rukom. Poznat je i po predaji Oscara Halle Berry kad ju je strastveno poljubio u usta.

Brody se 10. svibnja 2003. pojavio u Saturday Night Liveu, njegovom jedinom televizijskom radu, ali je izbačen iz emisije jer je improvizirao predstavljanje jamajkanskog reggae glazbenika Sean Paula noseći lažne dreadlockse (producent emisije, Lorne Michaels, poznat je po tome što ne voli nepredviđene izvedbe). Međutim, improvizacija je ostala u reprizama emisije.

Nakon Pijanista, Brody se pojavio u tri različita filma. Igrao je Noaha Percyja, mentalno nestabilnog mladića u filmu Zaselak M. Nighta Shyamalana, istraumatiziranog ratnog veterana Jacka Starksa u Pomračenju, i pisca Jacka Driscolla u remakeu King Konga iz 2005. Glumio je i detektiva u Hollywoodlandu.

5. siječnja 2006. je potvrdio da je zainteresiran za ulogu Jokera u filmu Vitez tame. Međutim, Christopher Nolan i studio Warner Bros. su kasnije izabrali Heatha Ledgera. Bio je i u pregovorima za ulogu Spocka u Zvjezdanim stazama J.J. Abramsa, ali je ta uloga otišla Zacharyju Quintu.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Adrien_Brody

photo by Guardian

Filmografija
 2018 Da hong zha
Steve
 2017 Peaky Blinders (TV Series)
Luca Changretta

The Company (2017) … Luca Changretta
The Duel (2017) … Luca Changretta
Dangerous (2017) … Luca Changretta
Blackbird (2017) … Luca Changretta
Heathens (2017) … Luca Changretta
 2017 Bullet Head
Stacy
 2016 Manhattan Nocturne
Porter Wren
 2016 Dice (TV Series)
Adrien Brody

Ego (2016) … Adrien Brody
 2015 Septembers of Shiraz
Isaac
 2015 Boredom (Short)
Danny
 2015 The Library Book (Short)
Desmond
 2015 The Mascot (Short)
Adam
 2015 Backtrack
Peter Bower
 2015 Tian jiang xiong shi
Tiberius
 2014 American Heist
Frankie Kelly
 2014 Houdini (TV Mini-Series)
Harry Houdini

Part 2 (2014) … Harry Houdini
Part 1 (2014) … Harry Houdini
 2013 Third Person
Scott
 2013 InAPPropriate Comedy
Flirty Harry
 2012 Yi jiu si er
Theodore Harold White
 2011 Midnight in Paris
Salvador Dalí
 2011 Detachment
Henry Barthes
 2010 Wrecked
Man
 2010 The Experiment
Travis
 2010 Predators
Royce
 2010 High School
Psycho Ed
 2009 Fantastic Mr. Fox
Field Mouse (voice)
 2009 Splice
Clive Nicoli
 2009 Giallo
Inspector Enzo Avolfi / Giallo (as Byron Deidra)
 2008 Cadillac Records
Leonard Chess
 2008 The Brothers Bloom
Bloom
 2008 Manolete
Manolete
 2006 Hollywoodland
Louis Simo
 2005 King Kong
Jack Driscoll
 2005 King Kong: The Official Game of the Movie (Video Game)
Jack Driscoll (voice)
 2005 The Jacket
Jack Starks
 2004 The Village
Noah Percy
 2003 The Singing Detective
First Hood
 2002 The Pianist
Wladyslaw Szpilman
 2002 Dummy
Steven
 2001 The Affair of the Necklace
Nicolas De La Motte
 2001 Love the Hard Way
Jack Grace
 2000 Harrison's Flowers
Kyle Morris
 2000 Bread and Roses
Sam Shapiro
 1999 Liberty Heights
Van Kurtzman
 1999 Oxygen
Harry
 1999 Summer of Sam
Richie
 1998 The Thin Red Line
Cpl. Fife
 1998 Restaurant
Chris Calloway
 1997 Six Ways to Sunday
Arnie Finklestein
 1997 The Undertaker's Wedding
Mario Bellini
 1996 Bullet Hearts (TV Movie)
Chuckie Bragg
 1996 Solo
Dr. Bill Stewart
 1996 Bullet
Ruby Stein
 1995 Nothing to Lose
Ray Diglovanni
 1994 Rebel Highway (TV Series)
Skinny

Jailbreakers (1994) … Skinny
 1994 Angels in the Outfield
Danny Hemmerling
 1993 King of the Hill
Lester
 1989 New York Stories
Mel (segment “Life without Zoe”)
 1988 Home at Last (TV Movie)
Billy
 1988 Annie McGuire (TV Series)
Lenny McGuire

The Journey (1988) … Lenny McGuire
Annie and the Brooklyn Bridge (1988) … Lenny McGuire

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *