‘Allo ‘Allo! – Priča o tv seriji

Alo, ‘alo! (engl. Allo ‘Allo!) je britanska komedija situacije (engl. sitcom) koja se prikazivala na TV kanalu Bi Bi Si 1 od 1982. do 1992. godine i koja je trajala 85 epizoda. Njeni autori su Dejvid Kroft, koji je takođe komponovao čuvenu muzičku temu serije, i Džeremi Lojd, koji je pisao gegove za razne britanske komedije među kojima je i serija „Da li ste usluženi“.

Svrha serije nije bila da ismeva Drugi svetski rat nego da karikira ratne filmove i TV drame, i naročito dramu televizije Bi Bi Si o Pokretu otpora „Tajna vojska“, koja je trajala od 1977. do 1979, i bavila se dogodovštinama članova Pokreta otpora utvrđenih u kafeu u Briselu, no bilo je inspiracije i iz crno-belih britanskih melodrama iz četrdesetih godina 20. veka.

Radnja

Radnja se odvija za vreme Drugog svetskog rata, oko čoveka zvanog Rene Artoa, vlasnika malog kafea u varoši Nuvionu u Normandiji. Varoš je okupirana od strane Nemaca, koji su pokrali sva vredna umetnička dela u njoj. Među njima su prvi ikada napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Madona (za one koji su je videli poznata kao Posrnula Madona sa velikim sikama) od izmišljenog Van Klompa. Komandant grada, pukovnik fon Strom odlučuje da ih zadrži za sebe posle rata i Reneu daje sliku da je sakrije u svom kafeu. Gestapo takođe želi sliku i šalje Otoa Flika da je nađe.

U isto vreme Reneov kafe služi kao skrovište dvojici hrabrih ali priglupih oborenih britanskih avijatičara. Rene je primoran da radi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što služi Nemce u svom kafeu. Planovi Pokreta otpora da vrate avijatičare u Englesku, koji uvek omanu, su jedan od glavnih gegova u seriji.

Rene se takođe trudi da svoje ljubavne afere sa Ivet, Marijom i Mimi, svojim konobaricama, krije od svoje žene, Edit; u prilog tome ženski odeljak Komunističkog pokreta otpora kuje zaveru protiv Renea jer služi Nemce i radi za De Golov Pokret otpora. Jedini razlog zbog kog ga nisu ubili je taj što je njihov vođa, Deniz Larok, zaljubljena u njega, što opet Rene mora da krije od svoje žene i konobarica. Da stvar bude još gora, nemački poručnik Gruber, za koga se čini da je homoseksualac, flertuje sa Reneom.

U međuvremenu, Reneovoj ženi Edit se udvara gospodin Alfons, bogati i otmeni seoski pogrebnik poznat po slabom srcu, koji se, pored toga što je zaljubljen u Edit, divi Reneu, koji ima reputaciju junaka Pokreta otpora.

Ovi detalji su neki od glavnih pokretača zapleta kroz seriju, među kojima su klasične komedije situacije, fizička komedija i vizuelni štosovi, lažni pozorišni strani akcenti i dosta kulturoloških klišea tipičnih, recimo za seriju Leteći cirkus Montija Pajtona. Svaka epizoda počinje odande gde je prethodna stala, često zahtevajući da se pogleda i prethodna epizoda da bi se zaplet potpuno shvatio. Na početku svake epizode (izuzev prve dve), Rene bi podsećao publiku na važne događaje iz prethodnih epizoda obično počinjući sa Ukoliko se sećate….

Pregled

Serija broji ukupno 85 epizoda.

Sezone Epizode Originalno emitovanje
Početak emitovanja Kraj emitovanja
Pilot 1 30. decembar 1982.
1 7 7. septembar 1984. 26. oktobar 1984.
2 7 21. oktobar 1985. 26. decembar 1985.
3 6 5. decembar 1986. 9. januar 1987.
4 6 7. novembar 1987. 12. decembar 1987.
5 26 3. septembar 1988. 25. februar 1989.
6 8 2. septembar 1989. 21. oktobar 1989.
7 10 5. januar 1991. 16. mart 1991.
8 8 24. septembar 1991. 1. mart 1992.
9 6 9. novembar 1992. 14. decembar 1992.
Uloge

*Pojavili se samo u jednoj epizodi kao gosti.

Lik Nacionalnost Sezona 1
(1982–1984)
Sezona 2
(1985)
Sezona 3
(1986–1987)
Sezona 4
(1987)
Sezona 5
(1988–1989)
Sezona 6
(1989)
Sezona 7
(1991)
Sezona 8
(1991—1992)
Sezona 9
(1992)
Rene Artoa
Francuzi
Gorden Kej
Edit Melba Artoa Karmen Silvera
Ivet Kart-Blanš Viki Mišel
Marija Rekamijer Frančeska Gonšo
Mimi Labonk Su Hodž
Mišel Deboa Kirsten Kuk
Misje Rože Lekler Džek Hajg
Misje Ernest Lekler Derek Rojl Robin Parkinson
Misje Alfons Kenet Konor
Madam Fani la Fan Rouz Hil
Major-General Erik fon Klinkerhofen
Nemci
Hilari Minster
Kapetan Kurt fon Štrom Ričard Marner
Poručnik Hubert Gruber Gaj Sajner
Kapetan Hans Gering Sem Keli Sem Keli*
Her Oto Flik Ričard Gibson Dejvid Džanson
Her Engelbert fon Šmalhauzen Džon Luis Mansi
Redov Helga Gerhart Kim Hartman
Kapetan Alberto Bertoreli
Italijani
Gevin Ričards Rodžer Kiter
Kapetan Krebtri
Britanci
Artur Bostrom
Pilot Ferfaks Džon Di Kolins Džon Di Kolins*
Pilot Karsters Nikolas Frankau Nikolas Frankau*
Jezici

Sa četiri različita jezika (francuski, nemački, italijanski i engleski) kojim govore likovi, u seriji oni svi govore engleski, ali sa akcentima koji asociraju na određeni jezik.

Razgovor između likova koji govore francuski, koji se vodi na engleskom sa francuskim akcentom, je potpuno nerazumljiv britanskim avijatičarima sve dok Mišel Diboa iz Pokreta otpora ne počne da govori engleski tj. stereotipni engleski na način kakav je nekada pričala viša klasa, koristeći tipične engleske uzrečice kao npr. Teli hou ili Tudl lu. Engleski tajni agent Krebtri, prerušen u francuskog žandara, govori odvratno francuski. Njegovo skrnavljenje francuskog je prikazano izvrtanjem engleskih reči, uključujući njegov čuveni pozdrav – uzrečicu dobar jutar; mnoga njegova izobličenja su aluzije kao npr. gledaš svoja pišla ili kad se bumba rasprdne. Zanimljivo je to da iako govore različitim jezicima, Francuzi, Nemci i Italijani se u seriji savršeno razumeju.

Karakteristike

Iako su opisani kao jednodimenzionalni, većina likova imaju tipične uzrečice ili karakteristike koje su postale vodeći štosovi i načini prepoznavanja, npr:

 • Rene

„Glupa ženska glavo!“: Svaki put kada Renea uhvati žena u zagrljaju druge žene, on će joj se ovako obratiti. Posle toga sledi komplikovani izgovor, u koji Edit uvek poveruje (osim u jednoj epizodi kada je Edit tražila od Ivet objašnjenje), nakon čega će se Edit izviniti; naziv serije Alo, alo! je inspirisan načinom na koji se Rene javlja na radio ili telefon.

 • Edit

Potpuno očajno pevanje. Najverovatnije je sa strane svoje majke.

 • Marija

Sklonost pljuvanja tokom razgovora dok izogovara slovo r.

 • Mišel

„Slušajte veoma pažljivo, ovo ću reći samo jednom!“: njen stalni uvod u izloženje plana ili saopštavanje činjenica. Jednom joj je to Rene rekao i jednom je rekao da će slušati jer će to čuti samo jednom.

 • Madam Fani

„Trepćuće kugle!“: tajna komunikaciona naprava za razgovor između Londona i Pokreta otpora (šifra Noćni soko) je sakrivena ispod njenog kreveta, i dolazeće poruke imaju signal u vidu kugli na krevetu koje svetle.

 • Lekler

„To sam ja, Lekler“, uz dizanje naočara ili skidanje lažnih brkova, da bi otkrio tajni identitet; iako su njegova prerušavanja odmah uočljiva.

 • G. Alfons

Ima trošnu srčku; tj. bolesno srce. Takođe njegov reklamni moto: „G. Alfons, pogrebnik, hitro i sa stilom.“

 • Poručnik Gruber

Sterotipičan izgled homoseksualca, i ima mali tenkić, nazvan Hjubert. Mada, bez obzira na njegovo ponašanje, na kraju se venčao sa Helgom i imaju 6 dece.

 • Kapetan Hans Gering

„'Tler!“; njegov skraćeni pozdrav Fireru (Hans je u stvari lenj da izgovara celu rečenicu; no pričalo se (netačno) da je glumac Sem Keli Jevrejin i da je odbijao da izgovori celu rečenicu).

 • Kapetan Alberto Bertoreli

Ženskaroš, odgovara na Hajl Hitler sa Hajle Musolini. Takođe koristi uzrečicu Kakva greška napraviša kad god nešto pođe naopako.

 • Helga

Sklonost da skida odeću bez nekog velikog razloga, otkrivajući uvek neobični erotski donji veš, kao i prepoznatljivo vikanje kada najavljuje pukovniku posetioce, uprkos uobičajenom prijatnom glasu.

 • Her Flik

Preuviličavano hramljanje.

 • Policajac Krebtri

Britanski agent prerušen u francuskog policajca. Govori neverovatno loš francuski, prepoznatljiv po uzrečici: „Dobar jutar!“. Uprkos njegovom upadljivom govoru, Nemci nikada nisu posumnjali u njega.

 • Ivet

Kada su sami, bacila bi se u naručje Reneu uz duboko režanje „Oooooooo, Rene!“.

Turneje

Kao i sama TV serija takođe su bile jako popularne turneje po pozorištima u kojima je igrala većina glumačke ekipe. Predstave su se igrale od 1986. do 1992, uključujući pored londonskih i svetske turneje. U januaru 1990, Gorden Kej je doživeo tešku saobraćajnu nesreću zbog koje je imao amneziju na određeno vreme. Dok se oporavljao, razmišljao je o napuštanju serije ali se na nagovor rodbine, prijatelja i kolega predomislio. Tokom oporavka, Gordena su menjali glumci Džon Larson i Maks Gilies.

Prikazivanje u Srbiji

U Srbiji serija je često reprizirana, sa titlovima na srpskom jeziku. Premijerno je emitovana sredinom osamdesetih na televiziji Beograd, pa mnogo kasnije i na Pink od 1999. do 2000. godine, a kasnije na B92, TV Košava, TV Avala, Pink 2 i Pink femili. Serija se mogla pratiti i sa titlovima na hrvatskom jeziku, na Hrvatskoj radio-televiziji i televiziji RTL, kao i sa titlovima na bošnjačkom jeziku na Federalnoj TV, ATV i OBN televiziji.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ало,_ало!

photo by Fanart.tv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *