Crnogorska premijera filma Andra Martinovića u podgoričkom Sinepleksu: Jedinstveni ton tri priče o odnosima očeva i sinova

Glumačku ekipu čine Lazar Ristovski, Marko Baćović, Tihomir Stanić, Mirko Vlahović, Srđan Grahovac, Dubravka Drakić, Danica Ristovski, Jovan Krivokapić…

Dugometražni igrani film „Između dana i noći” Andra Martinovića nakon festivalske publike u Montrealu i beogradskog FEST-a vidjeli su i ovdašnji gledaoci u podgoričkom Sinepleksu. Martinovićev omnibus prati odnose sinova i njihovih očeva na ovim prostorima u tri vremenska perioda. Svaka priča na svoj način, pokazuje koliko se može staviti znak jednakosti između žrtvovanja i ljubavi. Ujedno, ispričane su laganim tempom, s dosta totala, kao i krupnih kadrova. Pritom reditelj priču vodi na način da niko nije ni dobar ni loš na prvi pogled, uvlačeći tako gledaoca u univerzalnost priče, ostavljajući na taj način, uslovno rečeno, naše prepoznatljive i konkretne okvire u drugom planu.

Nakon crnogorske premijerne projekcije publici se Martinović poklonio s tehničkim dijelom ekipe, kao i glumcima, među kojima posebno mjesto zauzimaju Lazar Ristovski i Marko Baćović kao nosioci dvije od tri glavne role, a treću je povjerio Tihomiru Staniću. Zahvaljujući se cjelokupnoj ekipi, kao i svima koji su pomogli da se do njega dođe, Martinović je rekao „nije teško snimati, teško je stati pred publiku”, dodajući da je to trenutak kada film napušta autora i počinje da pripada gledaocima.

Za „Dan” govori zašto se odlučio da rasvijetli odnos oca i sina, koji je zastupljeniji u književnosti, za razliku od odnosa majke i kćeri koja je često prisutan na filmu. Pokrenula ga je, kaže, konkretna priča o ocu koji traga za sinom koji je nestao u zadnjem ratu. „U svim pričama je u fokusu odnos oca i sina, ali, koji reflektuje i daleko univerzalnije situacije od ovih intimnih, porodičnih drama koje su prikazane”, dodaje Martinović. Objašnjava i zašto se odlučio za omnibus, tri aspekta odnosa oca i sina.

– Mislim da bi bilo previše nategnutno da smo se bavili samo jednim aspektom, a ovako, iako su tri odvojene priče imaju jedno zajedničko tematsko-motivsko jezgro, čak bih rekao da uz svu različitost imaju jedinstven ton – kaže Martinović.

Film „Između dana i noći” sufinansirali su Ministarstvo kulture Crne Gore, Filmski centar Srbije i RT Crne Gore. Nastao je u produkciji Artikulacija Filma, u saradnji sa producentskim kućama Mimesis i Zillion Film. Glumačku ekipu čine Lazar Ristovski, Marko Baćović, Tihomir Stanić, Mirko Vlahović, Srđan Grahovac, Dubravka Drakić, Danica Ristovski, Jovan Krivokapić… Direktor fotografije je Rade Vladić, scenograf Milenko Jeremić, montažer Andrija Zafranović, muziku su radili Nemanja Bečanović i Slobodan Trkulja, a producent je Ivan Đurović. U Sinepleksu se prikazuje do četvrtka.

Ž.J.


Shvatiće svako ko ih bude gledao
Glumac i producent Lazar Ristovski uoči premijere u kratkom razgovoru s novinarima kaže da mu se čini da je napravljen veoma dobar, značajan „mali-veliki” film, ne samo za crnogorsku, već regionalnu kinematografiju.

– Martinović je pokazao rediteljsko umijeće, ali i umjetničko i ljudsko poštenje baveći se ovom temom koja je po svemu teška, vrlo osjetljiva, ali je on to znalački uramio u jedan okvir mjere, a što je vrlo važno kad su ovakve teme u pitanju – kaže Ristovski. Dodaje i da je glumačka ekipa u sve tri priče sjajna, kao i fotografija, a da mu je ova uloga, iako nije u prvi mah atraktivna, veoma draga.

Glumac Marko Baćović kaže da iako ove tri priče imaju našu boju, ipak su univerzalne.

– Priče zadiru duboko, naročito prva po temi koju obrađuje i moralnim izborima pred koje su stavljeni neki likovi, liči na antičku tragediju. A, s obzirom da se dešava na kraju Drugog svjetskog rata dobija na toj svevremenosti – kaže Baćović, dodajući da će ih shvatiti ljudi na svim meridijanima.

Foto Baćović, Martinović i Ristovski na premijeri

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *