Dan velikih valova/Big Wednesday – Priča o filmu

Big Wednesday (sh. Velika srijeda, u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Dan velikih valova, je američki igrani film snimljen 1978. godine u režiji Johna Milliusa.

Po žanru je mješavina drame i komedije, velikim dijelom inspirirana Milliusovim životnim iskustvima, odnosno odrastanjem na kalifornijskoj plaži Malibu gdje se bavio surfingom. Protagonisti, koje tumače Jan-Michael Vincent, William Katt i Gary Busey, su trojica mladića čiji se život okreće oko surfinga i međusobnog nadmetanja. Radnja započinje 1962. godine u vrijeme kada su tinejdžeri, potom prikazuje njihova nastojanja da izbjegnu regrutaciju u doba vijetnamskog rata 1965. godine, odnosno pogibiju jednog od njih 1968. godine, prije ponovnog susreta 1974. godine kada se kao odrasli, oženjeni ljudi prisjećaju jednog nevinijeg, ali zauvijek izgubljenog vremena.

Milliusu, koji je prije toga stekao ugled s akcijskim i pustolovnim filmovima, je Big Wednesday bio žanrovski neobičan film, ali je, prema vlastitim riječima, upravo zbog svojih surferskih iskustava bio uvjeren da je jedini koji ga može snimiti. S obzirom na sličnosti sa zapletom svojih filmova Američki grafiti i Ralje, Milliusovi prijatelji George Lucas i Steven Spielberg su bili uvjereni kako će i Big Wednesday postati veliki hit Novog Hollywooda. To se, međutim, nije dogodilo, te je Big Wednesday propao u kino-dvoranama, a što se ponekad tumači lošom marketinškom strategijom studija Warner Bros. koji je naglasak stavljao na scene akcije, a manje na dramu i humor. Kritičari su, pak, bili uglavnom neprijateljski nastrojeni, što se ponekad tumači Milliusovim desničarskim stavovima, odnosno veličanjem mačizma i pozitivnom stavu prema Vijetnamskom ratu koga se tada američka javnost nastojala odreći.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Dan_velikih_valova

Uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *