Feliniju su duhovi vodili finansije

Pisac Robert Šnakenberg otkriva da su biografije čuvenih umetnika zabavnije čak i od njihovih dela. Zanimljive anegdote o manama, ćefovima i ljudskim slabostima

ZAŠTO se Čarli Čaplin nedeljama nije kupao i šta je Kventin Tarantino odbrusio nervoznom Spajku Liju? Zašto se u filmovima Brajana de Palme sve svodilo na nasilje i seks i kako je Federiko Felini tražio finansijske savete od duhova? S kim je Luis Kerol voleo da se druži i čime se lečio Dž. D. Selindžer? Sa koliko je žena (i muškaraca) spavao lord Bajron?

Odgovore na ova pitanja dao je američki pisac Robert Šnakenberg, u zanimljivim i duhovitim knjigama “Tajni život velikih reditelja” i “Tajni život velikih pisaca”, koje je kod nas objavio izdavač “Evro buk”. Šnakenberg otkriva da su biografije čuvenih reditelja i pisaca čak zabavnije i od njihovih najboljih filmova i knjiga.

Stotine anegdota koje su se našle među koricama knjiga pokazuju mane, ćefove i ljudske slabosti književnih i filmskih velikana. Oni doživljavaju nervne slomove, svađaju se međusobno, dobijaju “po nosu” u štampi i priključuju se opskurnim religijskim sektama.

ČARLI Čaplin je jedan od ljudi koje su u filmskoj industriji najviše oponašali, ali izgleda da je bio loša imitacija samog sebe. Godine 1915. prijavio se za takmičenje dvojnika Čarlija Čaplina u San Francisku – i nije pobedio. Hauard Hoks je praktično izmislio stereotip ležernog, beskrupuloznog reditelja plejboja, dok je Hičkok bio poznat po neslanim šalama koje je pažljivo planirao. Katkad bi plašio glumce tako što bi podigao košulju i otkrio neobično gladak stomak – njegov pupak bio je ušiven posle operacije. Luis Bunjuel je bio ubeđen da ima moć da čita i kontroliše ženski um i često se hvalio sposobnošću da hipnotiše ženu i da je natera da priđe njegovom stolu i oda mu najintimnije detalje iz svog života.

BADžA ZBOG eksplozivnog karaktera i kaubojskog ponašanja Serđo Leone je dobio živopisan nadimak. Klint Istvud ga je prozvao Strmoglavi Badža, prema ljutitom liku iz crtaća.

– Ako su filmski stvaraoci stvarno nalik voajerima i služe se kamerom da bi nam pokazali one strane ljudske prirode koje drugačije ne bismo primetili, onda je sasvim opravdano da im uzvratimo istom merom, da provirimo u njihovo dvorište, da pogledamo u njihove ormare, da raskrinkamo nekoliko urbanih legendi i otkrijemo šta je to što pokreće velike savremene tvorce mitova – objašnjava Šnakenberg.

POJEDINI reditelji imali su uvrnute navike. Dok je Akira Kurosava bio čuven po vojničkoj disciplini koja se graniči sa ludilom, Volt Dizni je bio opsednut higijenom ruku i prao je dlanove i prste nekoliko puta u toku jednog sata. Stenli Kjubrik bio je majstor stonog tenisa i voleo je da pobeđuje u toj igri svoje glumce. Verovao je da će tako moći bolje da ih kontroliše.

Federiko Felini / Foto IMDb

Koenovi su malo toga učinili kako bi razbili mit o tome da su zapravo jedno biće koje se izleglo iz jednog jajeta. Budući da dovršavaju rečenice jedan drugom, nose istu ofucanu odeću i puše iste cigarete, braću Koen je bezmalo teško razlikovati.

Serđo Leone je voleo da na čudan način inspiriše glumce da daju sve od sebe u njegovom filmu. Tokom snimanja “Dobar, loš, zao”, pustio je razjarenog psa na iznenađenog glumca da ga “motiviše” da uspaničeno trčkara naokolo. Prva poslovna šansa Kventina Tarantina bila je da glumi imitatora Elvisa u seriji “Zlatne devojke”, a na snimanju je nosio sopstvenu odeću. Pedro Almodovar je u mladosti nosio periku, crni ajlajner i mrežaste čarape kao pevač pank-rok dua koji je nosio žensku odeću, dok je Stiven Spilberg privukao neobično veliki broj progonitelja, među kojima je i ženu koja je tvrdila da ima satanističke moći.

Čarli Čaplin

Šnakenberg u “Tajnom životu velikih pisaca” otkriva da i neke književne legende žive više kao holivudski glumci, nego kao stidljivi, povučeni knjiški moljci.

VANBRAČNI sinovi igraju ključne uloge u nekoliko Šekspirovih drama, stoga i ne čudi da ih je možda i sam imao nekoliko. Legende često nadmaše stvarnost, a priče o lordu Bajronu to potvrđuju. Kažu da je bio Kazanova svog vremena, priča se da je u Veneciji, za samo godinu dana, spavao sa 250 žena! Onore de Balzak je bio čuven po alavosti i neuglađenom ponašanju – jeo je s noža i pljuckao komade hrane po sobi dok je žvakao. A Edgar Alan Po je kao dete učio matematiku tako što je sabirao i oduzimao godine na nadgrobnim pločama, sestre Bronte su živele u kući koju je sa tri strane okruživalo groblje, dok je Čarls Dikens dane provodio u pariskoj mrtvačnici proučavajući leševe utopljenih skitnica koje niko nije tražio.

Kventin Tarantino Foto AP

Poznato je da je Džek London pio flašu viskija dnevno, ali ne i da je Virdžinija Vulf uvek pisala stojeći. Agata Kristi je patila od disgrafije, te nije mogla da piše čitljivo, a sve svoje romane je diktirala.

Agata Kristi / Foto Vikipedija

Jedan američki izdavač, očigledno, nije shvatio poentu “Životinjske farme” Džordža Orvela, vratio mu je rukopis, uz napomenu da je nemoguće prodati priče o životinjama u SAD.

Mnogi pisci morali su da rade svakakve poslove pre nego što su postali slavni. Tako je Dikens radio u fabrici za proizvodnju imalina, dok je Henri Miler bio zaposlen u telegrafskoj kompaniji, a Ernest Hemingvej je vozio ambulantna kola. Među mnogim ljubimcima koje je držala Gertruda Stajn bio je i mačak po imenu Hitler…

PLAŠLjIVI KJUBRIK

FOBIJE Stenlija Kjubrika bile su gotovo komične. Smrtno uplašen od bakterija, zabranio je svakome ko ima prehladu da se pojavljuje na snimanju. Nije dozvoljavao svom šoferu da vozi brže od 50 kilometara na čas. Mnogo se plašio letenja, a nije hteo da posećuje lekare koje ne poznaje.

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *