Što je novo, doktore?/What's Up, Doc? – Priča o filmu

What's Up, Doc? (sh. Što je novo, doktore?), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Što te tata pušta samu?, je američka filmska komedija snimljena u režiji Petera Bogdanovicha i premijerno prikazana 1972. godine, poznata kao jedno od komercijalno najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije.

Protagonist, koga tumači Ryan O'Neal je Howard Bannister, smušeni muzikolog u koga se, nakon slučajnog susreta u hotelu, zaljubi studentica Judy Maxwell, (čiji lik tumači Barbra Streisand). Radnja prikazuje zbrku koja nastane kada njih dvoje zamijene identične putne torbe (u kojima je Banister držao svoje eksponate, a Maxwell odjeću, kao i dodatne komplikacije kada obje torbe budu zamijenjene za torbu u kojoj je bogatašica (čiji lik tumači Mabel Anderson) držala dragulje, odnosno torbu u kojoj je tajni vladin agent (čiji lik tumači Michael Murphy) držao strogo povjerljive dokumente.

Bogdanovich, koji je bio dobar poznavalac i poklonik klasičnog Hollywooda, je film velikim dijelom napravio kao homage tadašnjim screwball komedijama, prije svega Bring Up the Baby, te se ponekad What's Up, Doc? smatra njegovim neslužbenim remakeom. Bogdanovich je, sa druge strane, iskoristio priliku da parodira i nešto recentnije filmove, prije svega Bullit (a zbog čega je film namjerno radnjom bio smješten te sniman na lokacijama u San Franciscu), kao i Ljubavnu priču, a u kojoj je nedavno bio nastupio i sam O'Neal. U filmu također postoje i brojne muzičke reference na popularne hollywoodske filmove, kao što je Casablanca, a što uključuje pjesmu As Time Goes By. U filmu je svoju prvu filmsku ulogu imala Madeline Kahn koja se pojavljuje u ulozi Bannisterove zaručnice (i koja će za svoj nastup biti nominirana za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu); zajedno sa njom će se naći i niz glumaca koji će uskoro nastupati u klasičnim parodijama Mela Brooksa. What's Up, Doc? je nakon premijere postigao izuzetnu gledanost, postavši treći najgledaniji film godine u sjevernoameričkim kino-dvoranama – iza Kuma i Posejdonove avanture.

Uloge
Napomene

U originalu, fraza koju u animiranim filmovima izgovara lik Bugs Bunnyja (Duško Dugouško, Zekoslav Mrkva), u Jugoslaviji prevođena kao “Šta te muči, šefe?” ili “Što te muči, njofra?”

https://sh.wikipedia.org/wiki/What%27s_Up,_Doc%3F_(film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *