Živan Saramandić – Biografija

Živan Saramandić (Beograd, 2. april 1939Beograd, 30. januar 2012) bio je srpski operski pevač (bas).

Biografija

Saramandić je rođen u Beogradu a odrastao u Aranđelovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zatim upisuje Ekonomski fakultet u Beogradu gde je, kao apsolvent Ekonomskog fakulteta, 1962. godine dobio poziv da peva u velikom varijeteu „Orfeum“, koji je bio kulturna institucija od velikog značaja. To je opredelilo njegovu dalju karijeru, odustao od ekonomije i posvetio se pevanju. Pohađao je časove kod jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove.

Karijera

Debitovao je 21. septembra 1966. godine, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ulogom kralja Egipta u operi Đuzepea VerdijaAida“. 1968. primljen je u stalni angažman Narodnog pozorišta.

Tokom duge i bogate karijere, ostvario je značajne uloge basovskog faha u operama “Knez Igor“, “Ivan Susanjin“, „Moć sudbine“, “Faust“, “Nabuko“, “Seviljski berberin“, “Boris Godunov“, „Knez od Zete“, “Ernani“, “Don Kihot“, „Don Karlos“, „Porgi Bes“, „Atile“ i mnogim drugim.

Bio je interpretator crnačkih duhovnih pesama, a naročito poznat po svom izvođenju ruskih narodnih pesama iz repertoara Fjodora Šaljapina.

Nastupao je na operskim scenama u svetu, poput Boljšoj teatra i Karnegi Hola ali i u Atini, Sofiji, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Sankt Peterburgu, Barseloni, Berlinu, Beču, Parizu i Dablinu.

Bio je oženjen operskom pevačicom Milkom Stojanović.

Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Живан_Сарамандић

photo by Medias.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *