The Cult – Priča o grupi

Kalt/The Cult je britanska rok grupa, osnovana 1983. godine. Oni su privukli masu vernih fanova u velikoj Britaniji sredinom 1980-ih kao post-pank/gotik-rok grupa sa singlovima kao što je “Ona prodaje sklonište”, a pre probijanja u mejnstrim u SAD krajem 1980-ih godina, kao hard-rok grupa sa singlovima kao što su “Mašina za skidanje ljubavi” i “Vatrena žena”.

Kritičari su ih opisivali kao doza hard-roka sa primesama mističnosti Dorsa i gitarskih orkestracija u stilu Led Cepelina… sa elementima post-pank gotik-roka”. Od nastanka u Bredfordu 1981. godine, grupa je imala različite sastave; Jedina dva stalna člana su pevač Ijan Estburi i gitarista Bili Dafi, autori svih pesama grupe.

Nakon preseljenja u London, grupa je izdala album “Ljubav” 1985. godine, koji je dospeo na 4. mesto top-liste u velikoj Britaniji, i u koji su ušli singlovi kao “Ona prodaje sklonište” i “Kiša”.

U kasnim 1980-im, grupa je promenila žanr iz post-pank u hard-rok, njihovim trećim albumom, “Električan”; produciranom od strane Rika Rubina. Njihov četvrti album, “Sonični hram”, napravljen kao mešavina uticaja albuma “Ljubav” i “Električan”, omogućila im je proboj na tržište Severne Amerike.

Početkom 1990-ih, grupa se povukla iz medija, zbog posledica prekomerne upotrebe alkohola i napetosti između članova, što je dovelo do raspada 1995. godine. 1999. godine grupa se ponovo okupila i snimila album “Izvan dobra i zla”, nakon čega su ponovo izdati svi albumi na teritoriji Azije i Istočne Evrope u 2003. godini i Japanu 2004. godine.

2006. godine grupa se po drugi put okupila kako bi išla na međunarodnu turneju. U oktobru 2007. godine grupa je izdala album “Rođen u ovome”, za izdavačku kuću “RoudRaner”.

U julu 2009. godine, Estburi je rekao da Kalt neće više snimati albume, nego se fokusirati na IP-i i digitalna izdanja za objavljivanje novog materijala, ali je kasnije promenio mišljenje i rekao da će biti još albuma u bliskoj budućnosti. Grupa je od tada je objavila još dva studijska albuma: “Izbor oružja” (2012), i “Skriveni grad” (2016).

https://sr.wikipedia.org/wiki/Калт_(рок_група)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *