Hobotnica/La Piovra – Priča o seriji

Nema ko devedesetih godina nije pratio kultnu italijansku seriju o policijskim obračunima sa sicilijanskom mafijom. Pogađajte, u pitanju je “Hobotnica” ili “La Piovra”.

Serija je uzdigla u zvijezde uloge čuvenog policijskog komesara Korada Katanija i mafijaša Tana Karidija, a ovo ostvarenje je postalo izuzetno popularno nakon njenog prikazivanja u zemljama Istočnog bloka, naročito u Albaniji, Bugarskoj i Rusiji.

Tano Karidi

“Hobotnica” je snimana od 1984. pa sve do 2001. godine u koprodukciji italijanske nacionalne televizije Rai Uno i njemačke regionale ZDF.

Njena popularnost je polako stigla i kod nas, pa se emitovala više puta na našim televizijama.

U centru zbivanja je već pomenuti policijski komesar i bespoštedni borac protiv mafije Korado Katani koga je glumio Mikele Plaćido. Serija je upravo zbog njegove uloge drugačija od svih prethodnih italijanskih u ovom žanru jer je u centru pažnje policajac, a ne pripadnik nekog od mafijaških klanova, što je čest lajtmotiv.

Katani je policajac iz Rima koji je poslat na poseban zadatak na Siciliju kako bi raskrinkao tamošnju mafiju. Poslat je iz razloga što je tamošnja policija korumpirana i usko povezana sa mafijaškim strukturama, što je smetalo centrali u Rimu. Kao pošten i nepotkupljivi policajac, što je rijetka pojava u ondašnjoj Italiji, naišao je na nerazumijevanje i bojkot od strane sicilijanskih policajaca, što ga je praktično dovelo u pat poziciju.

Borbu protiv mafije će praktično voditi sam protiv svih. Otežavajuću okolnost u ovoj teškoj situaciji čini i izuzetno komplikovana porodična situacija, koju Korado pokušava sve vrijeme da balansira.

Nažalost, u četvrtoj sezoni Katani gine, a scena gdje ga mafijaši izrešetaju ispred bolnice je jedna od najpotresnijih u seriji.

Nakon toga u narednih šest serijala glavni lik sage postaje mafijaš Tano Karidi.

Iako je praktično teško odrediti žanr u kojem obitava “Hobotnica”, može se svesti na elemente trilera, antikriminalnog i antipolitičkog.

Serija je svojim metaforama i fabulom prilično uzdrmala Italiju, s obzirom da se na direktan i indirektan način prikazao presjek ondašnje italijanske stvarnosti, piše sajt za recenziju filmova Punjeni paprikaš.

Mnogi politički zvaničnici i službenici u ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo je bezbroj kritika “Hobotnici” i njenim režiserima govoreći da se svijetu pokazuje pogrešna slika o njihovoj domovini.

Na stvarnom planu, nadležni su se osjetili prozvanim, naročito zbog toga što su pojedinim likovima nadjenuta imena koja su aludirala na postojeće osobe.

Serija nije rađena po američkom receptu„ holivudske krvi” niti mediokritetskog romaničnog „ljubakanja”, već je u pitanju samo sjajna gluma, nevjerovatni zapleti i dosta novih informacija o životu Italijana u doba devedesetih.

Izuzetnoj popularnosti ove serije svakako su doprinijeli i dva vjerovatno najkvalitetnija kompozitora muzike za filmove današnjice, a to su Enio Morikone i Riz Ortolani. Zato nije ni čudo što se mnogi i dan danas sjećaju čuvene špice iz ove serije.

S.B. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *