Lenny Krawitz – Biografija

Leni Kravic (engl. Lenny Kravitz, Leonard Albert Kravitz, ranije koristio pseudonim Romeo Blue)(* 26. 5. 1964 u Bruklinu, Njujork) je američki rok-pevač, muzičar, tekstopisac i producent. Sin je tv-producenta rusko-jevrejskog porekla Saj Kravica (Sy Kravitz) i glumice Roksi Roker (Roxy Rocker) poreklom sa Bahama.

Kravic je 1987. oženio glumicu Lizu Bone sa kojom ima ćerku Zoi Izabel. Razveli su se 1993.

Kravic je do sada snimio jedanaest studijskih albuma, a procenjuje se da je prodato više od trideset miliona nosača zvuka sa njegovom muzikom.

Tokom karijere osvajao je mnogobrojne muzičke nagrade, a Gremijevo priznanje za najboljeg muškog izvođača dobio je četiri godine zaredom (od 1998. do 2002.).

Osim što je tekstopisac i izvođač, Kravic aranžira, producira, a svira i gitaru, bas, bubnjeve, klavijature i perkusije.

Rođen je 26. maja 1964. u Njujorku pod pravim imenom Leonard Albert Kravic. Kao dete je počeo da svira bubnjeve, a zatim gitaru.

Zahvaljujući ocu, koji je radio na televiziji, upoznao je mnoge džez muzičare kao što su Ela Ficdžerald, Djuk Elington, Sara Von, Majls Dejvis, a na njega su veliki uticaj imali i soul muzičari Džejms Braun, Areta Frenklin, Stivi Vonder i Kurtis Mejfild.

Prvenac Let Love Rule objavio je 1989. i kreće na turneju gde nastupa kao predgrupa Tom Petty and Heartbreakers. Nakon turneje je radio pesmu Justify My Love za Madonu, zatim je producirao i svirao većinu instrumenata na albumu glumice i pevačice Vanese Paradi.

Ubrzo objavljuje drugi album Mama Said, na kojem je naslovna numera posvećena njegovoj majci, dok su ostale inpirisane njegovim razvodom od tadašnje supruge Lize Bone.

Studijski albumi

https://sh.wikipedia.org/wiki/Lenny_Kravitz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *