„Linija života“ – Priča o Milošu Bajiću

Izuzetna filmska projekcija u petak uveče u Kulturnom centru Novog Sada

FILM „Linija života“ o velikom slikaru i profesoru Milošu Bajiću (1915-1995) u režiji njegovog sina Darka Bajića, renomiranog reditelja mnogih antologijskih filmova i serija (Crni bombarder, Balkanska pravila, Bićemo prvaci sveta, Sivi dom…) biće prikazan u petak od 19 sati u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Ovo je dokumentarno-dugometražna priča o Milošu Bajiću, slikaru i osnivaču niza slikarskih kolonija u Vojvodini, koga su okupatori tokom Drugog svetskog rata, sa akademije odveli u koncentracioni logor Mauthauzen.

U 95-minutnom filmu prikazano je kako je glavni junak svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.Ovo je ujedno i priča o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, ali i o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da posle tog rata žive, rade, stvaraju i formiraju svoje porodice.

Tokom zarobljeništva Miloš Bajić je beležio scene iz života interniraca, o čemu je kasnije rekao:

“U koncentracionom logoru Banjica i Mauthauzen crtežom sam izazivao sudbinu. Crtao sam olovčicom veličine malog prsta i na papiru kakvog se dokopam. To sam radio tajno, rizikujući život. Crteže sam potom zakopavao u zemlju”.

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *