Momci iz Brazila/The Boys from Brazil – Priča o filmu

The Boys from Brazil (ili Momci iz Brazila) je britanskoamerički igrani film snimljen 1978. u režiji Frenklina J. Šefnera. Po žanru je triler, a radnja se temelji na istoimenom romanu Ire Levina. Protagonist, čiji lik tumači Lorens Olivije, je Ezra Liberman, ostarjeli lovac na odbjegle nacističke ratne zločince, čija je glavna meta zloglasni ljekar Jozef Mengele (čiji lik tumači Gregori Pek). Radnja prikazuje kako Liberman, u nastojanju da locira Mengelea, postepeno otkriva njegov decenijama pripreman plan da, koristeći vlastita naučna dostignuća iz oblasti genetike i medicine, pokuša stvoriti Četvrti Rajh.

The Boys from Brazil je poznat po prilično neobičnom castingu; Olivije, koji je dvije godine ranije u Maratoncu tumačio lik odbjeglog nacističkog zločinca, u ovom filmu je tumačio lovca na naciste modeliranog prema stvarnom liku Simona Vizentala; nasuprot tome, Gregori Pek, hollywoodski glumac koji je dotada gotovo uvijek tumačio savjesne pozitivce, glumio je jednog od najmonstruoznijih istorijskih zlikovaca.

Film je doživio značajan uspjeh i imao priličan odjek u tadašnjoj javnosti. Tome je pridonijela aktuelnost teme, odnosno nova medicinska dostignuća vezana uz bebe iz epruvete, kao i činjenica da je stvarni Mengele u trenutku snimanja bio u slobodi. Mengele se tada stvarno nalazio u Brazilu, ali je preminuo nekoliko mjeseci nakon premijere (a za što će javnost doznati tek 1985. godine).

https://sh.wikipedia.org/wiki/The_Boys_from_Brazil_(film)

Uloge
Glumac Uloga
Gregori Pek Jozef Mengele
Lorens Olivije Ezra Liberman
Džejms Mejson Eduard Sibert
Lili Palmer Ester Liberman
Juta Hejgen Frida Maloni
Stiv Gutenberg Bari Koler
Denhom Eliot Sidni Bejnon

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *