Nagrada UKCG „Marko Miljanov” uručena na Medunu književniku Kosti Radoviću

Svaku mednu kap Pive ulio u rukopise

Radujem se što dodjeljujemo nagradu našem Kosti Radoviću, jednom od najstarijih članova našeg udruženja, koji je svaki cvijet, svaku travčicu, svaku kap pivskog meda ulio u svoje rukopise i svoje knjige. On je zabilježio svaki trenutak odlaska i povratka znamenitog Pivskog manastira, kazao je Đurić

Nagrada Udruženja književnika Crne Gore „Marko Miljanov” svečano je uručena na Medunu, ispred Muzeja „Marko Miljanov”, u Kučima, laureatu Kosti Radoviću. Nagradu je zbog njegovog opravdanog odsustva u njegovo ime primio unuk Matija Radović.
– Marko Miljanov je prethodnik po mnogo čemu onoga što je napisao naš Kosta Radović. Kao što je Marko Miljanov bio živi svjedok svoga vremena i svega onoga što se događalo u vremenu na najbolji način, nosilac jezika toga vremena i svjedok svoje pripadnosti, naročito vezan za svoje Kuče, tako je i Kosta Radović svim svojim bićem vezan za svoju Pivu, za Manastir Uspenija Bogorodice, koji je u njegovo vrijeme izmješten, a čemu je on živi svjedok. On je tome svjedočio neprekidno u svim svojim pjesmama, romanima… On svjedoči tajni Manastira Pive, i svih onih koji su ugradili sebe u taj manstir. Značajno je da je Kosta posvjedočio i strašni pokolj Pive u toku Drugog svjetskog rata – kazao je, između ostalog, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prošlogodišnji laureat nagrade „Marko Miljanov”. On je kazao da je kroz nagrađenu knjigu „Kuća kod Hrista”, autor posvjedočio svoju ukorijenjenost u tlo koje ga je iznjedrilo i ustremilo ka vječnom i neprolaznom smislu i ljudskom dostojanstvu.
– Između jedanaest predloga za nagradu, izdvojio se posebno Kosta Radović sa djelom koje je sažetak njegovog sveukupnog, nemalog, pjesničkog opusa – kazao je, između ostalog, mitropolit Amfilohije.
Skup je pozdravio i predsjednik UKCG pisac Novica Đurić.
– Radujem se što dodjeljujemo nagradu našem Kosti Radoviću, jednom od najstarijih članova našeg Udruženja, koji je svaki cvijet, svaku travčicu, svaku kap pivskog meda ulio u svoje rukopise i svoje knjige. On je zabilježio svaki trenutak odlaska i povratka znamenitog Pivskog manastira. On je čovjek koji je iskreno pripadao svom narodu, pismu, vjeri. Tako je živio i živi. Danas, nije bio u prilici da bude sa nama, ali vjerujem da će ova nagrada da ga osnaži i da mu dodatni motiv – kazao je Đurić.
Obrazloženje žirija, kojim je predsjedavao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pročitao je član žirija, književnik Andrija Radulović.
– Kosta Radović već više od četiri decenije ispisuje poemu o potopu zavičaja, o životu i seobi Pivskog manastira, o stradanju čovjeka i prirode, oslanjajući se na živa predanja, iskazuje i svjedoči jedinstveni smisao svojim stihovima koji se ne odriču nade u Hrista i vječno ljudsko dostojanstvo. Pjesnik Radović u svom djelu vaskrsava mnoge ličnosti, potopljene kuće, luke, groblja, rijeke, mlinove, crkvišta, izgubljene vrijednosti, jednom riječju vaskrsava Pivu i potvrđuje se kao usamljeni pjesnik u našoj savremenoj poeziji čija je sudbina vezana za zavičaj – kazao je, između ostalog, Radulović.
Stihove iz nagrađene knjige Koste Radovića čitao je moderator programa Dragan Alorić, koji je pročitao i tekst prof. dr Lidije Tomić o Radovićevom stvaralaštvu.
A.Ć.


Brojna priznanja
Kosta Radović rođen je 1936. godine u Pivi. Autor je preko trideset knjiga poezije i proze, kao i dokumentarnog filma „Piva” zajedno sa Zdravkom Velimirovićem. Bio je sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore i utemeljivač jugoslovenske manifestacije „Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koja već pedeset godina traje neprekidno. Zastupljen je u dvadeset antologija poezije i prevođen na više stranih jezika. Udruženje književnika Crne Gore dodijelilo mu je nagradu za životno djelo „Makarijevo slovo” 2012. godine. Takođe, dobitnik je i prestižne nagrade „Pečat Hercega Šćepana”, „Vidovdanske povelje”, „Zlatne povelje” Međurepubličke zajednice iz Pljevalja, kao i Ordena zasluga za narod sa zlatnim vijencem.

Kum u Kučima
Pozdravnu besjedu laureta Koste Radovića pročitao je njegov unuk Matija, koji je u djedovo ime i primio nagradu.
– Osjećam se u Kučima Marka Miljanova kao kum jer su moji preci iz Pive bili dvostruki kumovi sa vojvodom Lazarom Sočicom, a Sočica je vjenčani kum Marku. Perivoje Popović, savremeni pjesnik i najbliži rod Marka Miljanova, sreta me uvijek riječima bez laži: „Dobro došao kume iz Pive”. Djelo Marka Miljanova „Primjeri čojstva i junaštva” postalo je narodna i književna Biblija, Biblija morala i istine i pobjede nad lukavcem satanom – naveo je, između ostalog, u pozdravnoj besjedi laureat Kosta Radović.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *