„Oči mora” Mila Albijanića u Spa galeriji Instituta u Igalu

U moru caruju tišina i huka

Oči mora” naziv je 26. samostalne izložbe likovnog umjetnika Mila Albijanića iz Tivta, koja je otvorena u Spa galeriji Instituta Igalo. Radovi, njih 43, nastali u poslednjih osam mjeseci, imaju prepoznatljiv kolorit umjetnika koji se afirmisao u „nadmoćnoj poetskoj igri harmonije kolorita simetrije, mira i tišine, koji nas, krajnje originalno, raritetno i unikatno uvodi u svu percepciju imaginacija podmorja i postavlja nas na koljena, na Okeanu Titanu, Tetiji”, napisao je 2013. godine povodom jedne njegove izložbe sada počivši novinar Blažo Davidović. Slično se može reći i za ovu najnoviju izložbu u Igalu. A, Albijanić, svojim stvaralaštvom danas neodvojivo vezan od Boke i mora, u svojim slikama pruža sadržaje i poruke integrisane u univerzalno, savremeno. Ono što ga ponajviše vezuje za „prošlost ili konzervativizam” jeste njegov savjestan i profesionalni odnos prema boji kao osnovnom sredstvu izražavanja.
– Već desetak godina slikam ribe, u raznim ciklusima. Od onih sam koji smatraju da je voda živo biće. Radim najviše ulje na platnu, ali poštujem i druge tehnike. Pokušavam da kolorit bude jasan i čist. Moje „ribe” kao i ljudi su sve iste, pa ipak različite. Zbijene u jatima znače tegobnu slutnju cijele vrste, a ipak pojedinačno su posebne i jedinstvene. Svojim radovima želim da pokažem da ribe imaju svoj osjećaj i dušu. Moje razmišljanje je blisko onom što je na otvaranju izložbe kazala Vitka Vujnović. U meni se „presjecaju dubina, visina, širina. Tu caruju tišine i strašna huka. Tu je mrak i svjetlost. Zla sudbina i mjesto rođenja. Ako u moru živi riba ona se pokazuje onim koji su spremni da se odvaže i na trenutak poistovijete sa morem, zaranjajući samo na dah, a dok zaron traje otkrivajući detalje koji cjelinu čine raskošnom” – kaže Albijanić.
– „Oči mora” te ribe na ovim platnima svedeni su u karakteristična obličja, u razdragane ili pospane jedinke. Ćute, znaju „ribe” da im u prozračnim kapima boje slikar daje osobenu ličnu notu u slutnji drame – kaže Vitka Vujnović, io dodaje:
– Zaronio je zajedno sa svojim ribama, stvoriši ubjedljive simbolične slike, a uz originalna kompoziciona rješenja – svojoj biografiji pridodao djelo trajne vrijednosti, potvrđujući da je u punom stvaralačkom naponu, što mu sigurno predodređuje mjesto u prvom ešalonu našeg savremenog slikarstva – rekla je Vujnović. Z. Š.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *